Archív Tízezrek megélhetése múlik azon, hogy elég gigagyár épül-e

Tízezrek megélhetése múlik azon, hogy elég gigagyár épül-e

autopro.hu/V.M. | 2021.06.30 09:21

Tízezrek megélhetése múlik azon, hogy elég gigagyár épül-e

Fotó: Twitter/discover_ev

A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) 2030-ra 60 ezer gigawattóra akkumulátorgyártási kapacitást lát szükségesnek Nagy-Britanniában ahhoz, hogy ne maradjon munka nélkül több tízezer autóipari dolgozó.

Hirdetés

Mostanáig egyedül egy nagyméretű akkumulátorgyár, úgynevezett gigagyár építése biztos. Ezt az üzemet a Britishvolt startup fogja felhúzni, és 2027 végére 30 ezer gigawattóra kapacitással fog rendelkezni. Az SMMT számításai szerint azonban az nem elégíti ki az elektromosautó-gyártás igényeit, továbbá nem elég ahhoz, hogy felszívja azt a munkaerőt, ami az elektromos átmenet miatt kell, hogy új megélhetés után nézzen.

A szervezet szerint 15 gigawattóra alatti gyártási kapacitás körülbelül 90 ezerre tehető deficitet jelentene a brit autóipari pozíciókat tekintve, míg 2030-ra 80 gigawattóra elérése – amit az elképzelhető legjobb forgatókönyvnek tart az iparági szövetség – a mostaninál 40 ezerrel több iparági állást eredményezne.

Az SMMT szerint 60 gigawattóra gyártási kapacitással Nagy-Britanniában évente egymillió elektromos autó készülhetne.

Az Aston Martin is több akkugyárat sürget

A szervezet által nemrég rendezett iparági konferencián ugyancsak többen hívták fel a figyelmet a több akkumulátorgyár szükségességére. A Reuters beszámolója szerin közöttük volt az Aston Martin műveleti igazgatója, Michael Straughan: „Négy vagy öt gigagyárra van szükségünk annak érdekében, hogy prosperálóvá tegyük ezt az iparágat az Egyesült Királyságban.”

A brit kormány mindazonáltal úgy tűnik, tisztában van azzal, hogy cselekedni kell, ugyanis jelenleg több vállalattal, köztük a Forddal is tárgyalásokat folytat helyi akkumulátorgyár építéséről.

A Transport & Environment NGO szerint Európa országaiban jelenleg 38 gigagyár építése van tervben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink