Archív Stagnált az ipari termelés Japánban

Stagnált az ipari termelés Japánban

MTI | 2020.12.28 11:20

Stagnált az ipari termelés Japánban

Fotó: Pixabay

Japánban stagnált az ipari termelés novemberben az előző hónaphoz képest - közölte a japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium (METI).

Hirdetés

Elemzők 1,4 százalékos növekedéssel számoltak novemberre az októberi 4 százalékos bővülés után. Az ipari termékek kiszállítását tükröző index értéke 0,9 százalékkal, 94 pontra csökkent, míg a raktárkészleteké 1,1 százalékkal, 94,6 pontra süllyedt. (A mutató 2015-öt veszi alapul 100 pontnak.)

A megkérdezett gyáripari vállalatok arra számítanak, hogy decemberben 1,1 százalékkal csökken, januárban ugyanakkor már 7,1 százalékkal nő a termelésük az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben a japán ipari termelés 3,4 százalékkal volt kisebb idén novemberben.

A japán gazdaság a koronavírus-járvány kirobbanása előtt is nehéz helyzetben volt, mivel jelentősen visszafogta a belső fogyasztást az, hogy tavaly októberben 8 százalékról 10 százalékra emelték az általános forgalmi adó kulcsát. Október-decemberben évesítve 7,2 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP). Az idei első negyedévben 2,1 százalék, a másodikban pedig 29,2 százalék volt a csökkenés évesített üteme, míg a harmadik negyedévben évesítve 22,9 százalékkal nőtt a GDP, amivel a második világháború óta legsúlyosabb recesszióból lépett ki a gazdaság.

Kiemelt Partnereink