Archív Sikerrel vette az akadályokat az amerikai műanyagipar

Sikerrel vette az akadályokat az amerikai műanyagipar

autopro.hu/V.M. | 2021.12.30 14:23

Sikerrel vette az akadályokat az amerikai műanyagipar

Fotó: Pexels

A munkaerőhiány és magas alapanyagárak ellenére 2021 szinte egészét a kiszállítások egyenletes növekedése jellemezte az Egyesült Államok műanyagiparában – derül ki az amerikai Műanyagipari Szövetség (Plastics Industry Association) statisztikáiból.

Állami, valamint a Szövetség november és december hónapokra vonatkozó saját becsült adataiból 2021 februárjától kezdve a műanyagból és gumiból készült termékek kiszállításainak stabil havi szintű emelkedése rajzolódik ki. Októberben több mint 22 milliárd dollárt tett ki a kiszállítások értéke, ami 7,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A kedvező üzleti környezetnek hála az év utolsó kettő hónapjában a növekedés a Szövetség szerint folytatódott, így a decemberi kiszállítások éves összevetésben már 9,5 százalékkal emelkedhettek.

A kiszállítások értéke annak ellenére mutatott növekedést, hogy az év első felében a műanyag termékek gyártását visszavetette a műanyag alapanyagok hiánya. Utóbbit többek között az időjárási viszontagságok és a koronavírus-járvány okozta termelési zavaroknak lehet betudni.

Perc Pineda, a Szövetség vezető közgazdásza valószínűnek tartja, hogy az ellátási problémák még legalább 2022 első felében is tartani fognak. Az elhúzódó ellátási zavarok és az amerikai műanyagipart gyötrő munkaerőhiány ellenére a Szövetség ősszel az amerikai műanyagipari kiszállítások növekedését jósolta idénre és 2022-re is. A mostani évre reálértéken 2,2, míg a következő évre 2,9 százalékos bővüléssel számol.

Csupán a műanyag alapanyagokat előállító üzemek kapacitáskihasználtságát tekintve megvan a tartalék, ami a növekedés támogatásához kell. 2019-2020 között az üzemek átlagosan 88 százalékos kihasználtsággal működtek, míg az idei évben ez az érték csupán 83,1 százalékra zuhanhatott – legnagyobb részt az időjárás okozta zavarok miatt.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink