Archív Nagy-Britanniában halmozottan nehéz a gyártók élete

Nagy-Britanniában halmozottan nehéz a gyártók élete

autopro.hu/P.B. | 2021.09.01 10:21

Nagy-Britanniában halmozottan nehéz a gyártók élete

Fotó: BMW Group PressClub Global

A brexit körüli huzavona, majd végül Nagy-Britannia tényleges kilépése az unióból, illetve a koronavírus-járvány és annak utóhatásai együttesen nagyon komoly terhet róttak a brit gyártók nyakába. Az ellátási láncok megerősítése lehet az egyik kiút.

Hirdetés

Nem kell sokat ragozni, hogy mennyire összetett jelenleg a világgazdasági helyzet: a járvány után a különböző alapanyagok és főleg a chipek hiánya okoz gondot, de a munkaerő-hiány is visszatérőben van, közben pedig a határok szabad átjárása közel sem mindenhol biztosított. Ebben a helyzetben sokan kényszerülnek az ellátási láncai újratervezésére, átformálására, különösen igaz ez a fentiek mellett még a brexittől is szenvedő brit gyáriparra.

A válság azért csapott le ilyen gyorsan, mert megjósolhatatlan volt. A járványra senki nem számított, és az utóhatásai között is vannak meglepetések, ilyen a mostani helyzet is. Az oltások tömeges elérése persze sokat javított a helyzeten, de sok vállalat szenved így is ellátási nehézségektől.

Küzdenek a kereslet növekedésével

A járványból való kilábalással együtt számos szektorban felgyorsult a kereslet növekedése - szinte minden iparág küzdött, hogy lépést tudjon tartani a kereslet növekedésével. A műanyag, az acél és a réz beszállítói kijelentették, hogy egyes termékek átfutási ideje akár 16 hét is lehet, de minimum két hónap.

A késések mellett az áremelkedés is komoly kihívás: sokan rögzítettek akár 40 százalékos áremelkedést is a beszállítóktól, anélkül, hogy pontosan látnák, meddig tart a jelenlegi szituáció.

Vásárolj hazait!

Magyarországhoz hasonlóan Nagy-Britanniában is egyre több az olyan mozgalom, ami az embereket a helyi termékek fogyasztására biztatja – ezzel is segítve a brit gyártókat. Az ellátási láncok relokalizációja is egyértelmű cél, de ez nem megy egyik napról a másikra.

Az olyan alkatrészek gyártásához, mint például a mikrochipek hosszú évekre van szükség a szigorú szabályok, a kifinomultság és a szükséges méret elérése miatt. Ezért különösen fontos, hogy a gyártók felmérjék az ellátási láncukat és azt, honnan származnak az áruk, hogy átláthatóak maradhassanak, és csökkentsék a további költségeket vagy komplikációkat – és lássák azt, mi az, amit helyben is be tudnak szerezni – írja a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink