Archív Mercedes Conecto buszok fiatalítják Szombathely közlekedését

Mercedes Conecto buszok fiatalítják Szombathely közlekedését

autopro.hu/P.B. | 2020.10.29 16:21

Mercedes Conecto buszok fiatalítják Szombathely közlekedését

Ilyen buszból kerül hét Szombathelyre. | Fotó: Pörge Béla

A szombathelyi közgyűlés csütörtökön jóváhagyta a beszerzést, így a Volánbusz idén vásárolt 90 új Mercedes Conecto buszának utolsó hét példánya Szombathelyen állhat forgalomba. Vas megye mellett Győrbe, Székesfehérvárra, Zalaegerszegre, Gyulára és a budapesti agglomerációba kerültek az idén beszerzett új csuklós buszok.

Hirdetés

A Volánbusz idei buszbeszerzései között szerepelt 90 darab csuklós Mercedes Conecto. Ezeknek a honosítását és utolsó simításait Debrecenben végezte el a Mercedes partnere, az Inter Traction Electrics Kft., onnan kerültek az ország különböző pontjaira a buszok.

A kilencven buszból harminc kék színben a budapesti agglomerációba került, további harminc busz pedig a későbbiekben érkezik - erről az autopro.hu is beszámolt. A főváros környékén forgalomba álló hatvan új busz második fele már egy másik beszerzés része lesz.

A fővárosi agglomeráció mellett 23 busz Székesfehérvárra, 22 Győrbe, hat Zalaegerszegre, kettő pedig Gyulára került. Az utolsó hét busz sorsa a héten dől el, a szombathelyi polgármester sajtótájékoztatója alapján ezek az autóbuszok Szombathelyre kerülnek.

Egyelőre csak egy évre érkeznek

A buszokra lízingszerződést kötnek, a város egy évre 56 millió forint lízingdíjat fizet. A szerződés egy évre szól, de meghosszabbítható, Nemény András szerint ez lehet próbaév is. A Volánbusszal is még egy évre van szerződésük, nem akarnak egy szolgáltatónál lehorgonyozni sokáig – írja a nyugat.hu.

Ahogyan a másik 83 busz, úgy a szombathelyi hét Mercedes-Benz Conecto G is 121 fő befogadására alkalmas, 37 ülőhely és 84 állóhely van a buszokon. A járművek alacsonypadlósak, kerekesszék szállítására és rögzítésére is alkalmasak. Dízelmotor hajtja őket, de teljesítik az EURO 6 D környezetvédelmi osztály előírásait, valamint klímával felszereltek.

A járművekben magyar hozzáadott érték is van, a biztonsági, a diagnosztikai és az utastájékoztatási rendszert, valamint a zárt vezetőfülkét Debrecenben, a magyar szállítónál építik be.

Kiemelt Partnereink