Archív Leradíroznák a „lítiumtérképről" Szerbiát

Leradíroznák a „lítiumtérképről" Szerbiát

autopro.hu/V.M. | 2022.01.25 07:22

Leradíroznák a „lítiumtérképről" Szerbiát

Fotó: Pixabay

Miután sikerült elérniük, hogy a Rio Tinto ne építhesse meg Európa legnagyobb lítiumbányáját Szerbiában, a környezetvédő szervezetek most azt akarják, hogy moratóriumot vezessenek be az országban folyó lítiumkitermelésre.

Hirdetés

A szerb kormány, engedve a környezetvédő szervezetek nyomásának végül visszavonta a brit-ausztrál Rio Tinto bányavállalat engedélyét arra, hogy egy 2,4 milliárd dolláros beruházással lítiumbányát építsen az országban. A környezetvédők azonban nem elégszenek meg most elért győzelmükkel, ugyanis a lítiumkitermelésre moratórium bevezetését követelik, hogy az áprilisi választások után se lehessen felülírni a mostani döntést.

Az még kérdéses, hogy a szerb kormány meg fog-e hajolni a szervezetek akaratának, az azonban biztos, hogy a kormány és a környezetvédők viszonya már most is feszült. Zorana Mihajlovic, szerb bányászat- és energiaügyi miniszter nemrég a Rio Tinto ügyének átpolitizálásával vádolta meg az aktivistákat.

„A kormány megmutatta, hogy párbeszédre törekszik(…), azonban a környezetvédelem politikai célokra történő felhasználása azt demonstrálja, hogy (az aktivisták) nem törődnek sem az emberek életével, sem az ipar fejlődésével” – fogalmazott Mihajlovic újságírók előtt nyilatkozva.

Az engedély visszavonása nagyon rosszul jön a Rio Tintónak, ami a szerbiai Jadar-völgyben folytatott kitermeléssel a világ tíz legnagyobb lítiumkitermelője vállalata közé kívánt előlépni. Ország szerinti bontásban Kína a fém legnagyobb termelője, míg Európában több ország is dolgozik a termelése növelésén.

Visszalépés az európai források fejlesztésében

A Brüsszel kezdeményezésére, az EU-s akkumulátorgyártás fejlesztésére létrehozott Európai Akkumulátor Szövetség sajnálatát fejezte ki a szerbiai projekt meg nem valósulásával kapcsolatban, kifejtve, hogy a projekt egy jelentős hányadát adta volna az európai lítiumkitermelésnek, továbbá a szerb GDP-hez is nagy mértékben hozzájárulhatott volna.

A szerb kormány több ezres tüntetések és útlezárások után döntött úgy, hogy meghátrál, és mégsem engedi az ezer új munkahelyet teremtő bánya felépítését. A környezetvédők azonban tovább mennének: „Nemcsak azt akarjuk, hogy a Rio Tinto hagyja el Szerbiát, hanem véglegesen be is szeretnénk tiltatni a lítium és a bór kitermelését” – mondta el Ljiljana Bralovic, a tüntetések egyik, Reuters által megszólaltatott vezetője.

A Jadar-völgyben jadaritot, egy, csak ott fellelhető ércet bányásztak volna, ami bórt is tartalmaz, amit napelemekhez és szélerőművek turbináihoz is felhasználnak.

Globális következmények

Kapacitása csúcsán évente 58 ezer tonna, akkumulátorokban felhasználható lítium-karbonátot nyertek volna ki a Jadar-völgyben, ami Európa legnagyobb lítiumbányájává tette volna azt. A tervek szerint 2026-tól működő bánya meg nem nyitását azonban nem csak Szerbia fogja megérezni, hanem az egész világ.

Az elmúlt években a lítiumtermelés bővülésének üteme elmaradt a kereslet növekedésétől, ami megdobta az árakat, illetve hiány kialakulásához vezetett. Szakértők korábban a hiány további három évig elnyúlását jósolták, hozzátéve, hogy a jadar-völgyi bánya meg nem nyitása a hiány további elhúzódásához fog vezetni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink