Archív Közel tizenkét évnyi mélyponton a brit gazdaság

Közel tizenkét évnyi mélyponton a brit gazdaság

MTI | 2020.05.13 18:17

Közel tizenkét évnyi mélyponton a brit gazdaság

Fotó: ONS Blog

A brit statisztikai hivatal (ONS) frissen közölt adataiból kiderül, hogy 2 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) 2020 első negyedévében az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus okozta járvány első közvetlen gazdasági hatásaként. Bár már az első negyedévi visszaesés is jelentős, a brit gazdaság teljesítménye áprilisban továbbromolhatott, és az egész évet tekintve idén akár már évszázadok óta nem tapasztalt recesszió is lehetséges.

Hirdetés

Ez csaknem tizenkét évi mélypont, az ONS kimutatása szerint ugyanis a brit gazdaság 2008 utolsó negyedéve, a Lehman Brothers amerikai óriásbank összeomlása és a globális pénzügyi válság ezt követő elhatalmasodása óta nem teljesített ilyen rosszul negyedéves összevetésben.

Az első negyedéven belül márciusban 5,8 százalékkal zuhant a brit GDP-érték az előző hónapoz viszonyítva. A statisztikai hivatal szerint ez a legnagyobb havi visszaesés azóta, hogy ennek a mutató rendszeres közlése 1997-ben elkezdődött.

Az ONS a szerdai adatismertetéshez fűzött kommentárjában kiemeli, hogy a COVID-19 okozta járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések miatt az adatgyűjtés is nehezebbé vált, ezért a márciusi és az első negyedévi GDP-becsléseket a szokásosnál nagyobb bizonytalanság terheli.

Még van lejjebb

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint mindazonáltal az idei első negyedévi, valamint a márciusi visszaesés korántsem a koronavírus-válság okozta brit recesszió mélypontja, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány csak az időszak végén, március 23-án rendelte el a gazdasági aktivitást is érintő korlátozásokat.

Az egyik legnagyobb londoni üzleti elemzőműhely, a Pantheon Macroeconomics a szerdai adatismertetés utáni gyorselemzésében közölte: becslése szerint az újabb aktivitási adatok arra vallanak, hogy áprilisban 15 százalékkal zuhanhatott havi összevetésben a brit hazai össztermék, és a második negyedév egészében 20 százalékos GDP-zuhanás is elképzelhető az idei első három hónaphoz mérve.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics a statisztikai hivatal szerdai GDP-adatsorának ismertetése után azt közölte, hogy helytállónak tartja azt a várakozását miszerint áprilisban 20 százalék körüli mértékben zuhanhatott a brit hazai össztermék havi összevetésben. A ház a koronavírus-válság előtti csúcs és a recesszió várható mélypontja között 25 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít a brit gazdaságban.

A Capital Economics londoni elemzői a márciusban mért 5,8 százalékos havi GDP-csökkenéssel összefüggésben továbbá hangsúlyozzák, hogy a brit hazai össztermék a 2008-2009-es recesszió teljes időszakában 6 százalékkal esett vissza.

A brit gazdaság aktivitásának összeomlására már az eddig közzétett mérőszámok is egyértelműen utaltak. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a feldolgozóipari és a szolgáltatási ágazat együtt számolt kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a februári 53,0-ról és a márciusban mért 36,0-ról áprilisban 13,8-re esett. Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik. Az áprilisi kompozit BMI-mérőszám messze a legalacsonyabb szint azóta, hogy e mutató rendszeres összeállítása 1998 januárjában elkezdődött.

Az idei nem lesz a brit gazdaság legjobb éve

A brit gazdaság idei egész éves teljesítményére is példátlanul borúlátó előrejelzések vannak érvényben. A Bank of England új negyedéves pénzügypolitikai jelentése azt valószínűsíti, hogy a brit GDP-érték 2020-ban 14 százalékkal, az éves átlagon belül a második negyedévben 25 százalékkal zuhan.

A brit jegybank történelmi távlatú visszatekintő kimutatása szerint mindez az 1700-as évek eleje óta nem tapasztalt mélységű recessziót jelentene a brit gazdaságban.

Kiemelt Partnereink