Archív Kevesebbet költöttek kutatás-fejlesztésre a német cégek

Kevesebbet költöttek kutatás-fejlesztésre a német cégek

autopro.hu/P.B. | 2021.11.16 08:18

Kevesebbet költöttek kutatás-fejlesztésre a német cégek

Fotó: Pixabay

Egy friss kimutatás szerint a német vállalatok 2020-ban kevesebbet költöttek kutatás-fejlesztésre, mint korábban – ilyenre pedig hét éve nem volt példa. A visszaesés mértéke a járműipari vállalatok esetében volt a legnagyobb.

Hirdetés

A német szövetségi Kutatási Minisztérium megbízásából készült felmérés szerint a német vállalatok 2020-ban 71 milliárd eurót költöttek kutatás-fejlesztésre. Ez 6,3 százalékkal kevesebb, mint a 2019-es, erre a célra fordított kiadások mértéke – az elmúlt hét évben nem volt példa arra, hogy a cégek kevesebbet költsenek K+F-re az előző évnél. A kiadások mellett valamelyest a kutatói létszámot is csökkentették a vállalatok.

A német GDP-hez viszonyítva 3,14 százalék volt a kutatás-fejlesztésre fordított összeg aránya, ami szintén visszaesés, ráadásul úgy, hogy a német GDP is csökkent. A szövetségi kormány célja, hogy 2025-re a GDP 3,5 százalékát fordítsák a K+F szektorra.

A járműiparban még rosszabb a helyzet

Az autóiparban csökkentek a legnagyobb mértékben a K+F kiadások: 2019-ről 2020-ra csaknem négymilliárd euróval, 13,6 százalékkal esett vissza a kutatás-fejlesztésre fordított összeg Németországban. A gépiparban csaknem hét, a vegyiparban és a gyógyszeriparban bő három-három százalékkal csökkent a területre fordított kiadás mértéke.

Az IT szektor képes volt növelni a K+F-re fordított kiadásait, valamint az Automobilwoche cikke szerint a német kormány is növelte 1,9 milliárd euróval a kutatás-fejlesztés támogatását.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink