Archív Két ígéretes lítiumlelelőhelyet találtak Ukrajnában

Két ígéretes lítiumlelelőhelyet találtak Ukrajnában

autopro.hu/P.B. | 2021.11.10 08:22

Két ígéretes lítiumlelelőhelyet találtak Ukrajnában

A kép illusztráció. | Fotó: Volkswagen Newsroom

Az ausztrál European Lithium nevű vállalat két lítiumlerakódást is talált Ukrajnában – ezek korábban is ismert, de nem kellően feltárt helyszínek voltak, az 1980-as és 1990-es években még nem is tudták rentábilis módon kitermelni az anyagot belőlük. A mai technológiákkal már megéri kitermelni a lítiumot.

Hirdetés

A most újra felfedezett lerakódások egyike a kelet-ukrajnai Donyeck közelében található, míg a másik az ország délnyugati részén, Dobra mellett, Kijevtől délre pár száz kilométerre fekszik. Az ausztrál és német tőzsdén is jegyzett, osztrák központtal rendelkező cég 2022 végére vásárolhatja fel a területeket, melyeket a cég közlése szerint a modern technológiai megoldásokkal eddig nem tártak fel elég alaposan.

A European Lithium eddig egy osztrák, wolfsbergi projektjéről volt ismert – a karintiai város közelében egy lítiumbányát üzemeltet a vállalat.

Tony Sage, a cég vezérigazgatója szerint az ukrán lítiummal és a már meglévő osztrák infrastruktúrával a vállalat Európa legnagyobb lítium-előállítója lehet, és egyben kielégítheti az európai autógyártók lítiumigényét.

Nem egyszerű felvásárlás

A két ukrajnai lítiumlelőhely megvásárlása összetett tranzakció: az European Lithium megvásárolta a Millstone-tól az ukrán Petro Consulting LLC-t. Utóbbi cég rendelkezik részesedéssel a két bányászati projektben. Cserébe a Millstone 20 százalékos részesedést szerez az Europen Lithiumban, több részletben akár 20 millió ausztrál dollár (körülbelül 12,9 millió euró) értékű részvények jegyzésével. A teljes tranzakció a részvényesek jóváhagyásától, a szükséges bányászati és feldolgozási engedélyek megszerzésétől és egyéb feltételektől függ – például az Ausztrál Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek is rá kell bólintania – írja az electrive.com.

Nagyobb mennyiségben eddig nem bányásztak lítiumot Európában, így az elektromos járművek térnyerésével párhuzamosan a bányák megnyitása komoly jelentőséggel bírhat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink