Archív Jelentős visszaesés várható a lítiumtermelésben a koronavírus miatt

Jelentős visszaesés várható a lítiumtermelésben a koronavírus miatt

autopro.hu/V.M. | 2020.04.20 06:23

Jelentős visszaesés várható a lítiumtermelésben a koronavírus miatt

Fotó: Orocobre Image Gallery

A Roskill nyersanyagpiac-kutató cég elemzése szerint idén a lítium-karbonát-termelés 110 ezer tonnával fog elmaradni a normál, járvány nélküli körülmények között várhatótól.

Hirdetés

A csökkenés hátterében a koronavírus miatti termeléscsökkentés, bányaleállások, valamint állami óvintézkedések állnak. A kieső termelés pénzben kifejezve nagyjából 960 millió dollárnak felel meg.

A kiesés legnagyobb része 2020 második negyedévében várható, amikor Ausztráliában valószínűsíthetően több bányában is csökkentik vagy teljesen felfüggesztik majd a kitermelést. Az időszakban a teljes hiányzó mennyiség 53 százaléka lesz az ausztráliai fejtésekhez köthető. A Roskill továbbá hozzáfűzte, hogy jelenleg a kontinens egyik helyszínén sem állították le a munkát, viszont több bánya is csökkentett kapacitással tud csak működni a vírus terjedését akadályozó intézkedések miatt.

Dél-Amerika kevésbé érintett

Az elemzés szerint a dél-amerikai termelésre kisebb hatással lesz a világjárvány. A Livent április 6-án bejelentette, hogy újranyitja argentínai Hombre Muerto lítium termelő üzemét, egy másik vállalat az Orocobre pedig hasonló tervekkel rendelkezik a szintén Argentínában található Olaroz lítium-karbonát-termelőegységét illetően. Ennek ellenére Argentínában a járvány előtt jelzetthez képest mintegy 35 százalékos elmaradás várható, részben azért, mert a már korábban is elhalasztott bővítési terveket még tovább halasztják.

Chilében a Roskill adatai szerint egyelőre nem okoztak kiesést a járvány ellenében bevezetett intézkedések. Az országban valószínűleg 20 százalék alatt fog maradni a kieső mennyiség – derül ki a Green Car Congress cikkéből.

Kiemelt Partnereink