Archív Javult a brit fogyasztói hangulat

Javult a brit fogyasztói hangulat

MTI | 2020.09.25 17:20

Javult a brit fogyasztói hangulat

Fotó: Pixabay

A brit fogyasztói hangulatindex a legmagasabb szintre emelkedett szeptemberben a gazdaság márciusi leállása óta, de így is jelentősen elmaradt a pandémia előtti szintektől.

Hirdetés

A GfK gazdaságkutató intézet azt közölte, hogy szeptemberben a brit fogyasztói hangulatindex mínusz 25 pontra javult az augusztusi mínusz 27 pontról. Szakértők az augusztusival megegyező mutatóra számítottak. A mutató mélypontja júniusban volt, mínusz 36 ponton, a pandémia előtt, 2020 februárjában még mínusz 7 pont volt, innen zuhant mínusz 34 pontra a következő hónapban.

Elemzők rámutattak ugyanakkor arra, hogy csalóka lehet a kép, ugyanis a felmérésben részt vevő, mintegy kétezer embert szeptember 1-14. között kérdezték meg, azaz azelőtt, hogy 15-én a brit kormány részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be.

A brit gazdaságot is komolyan sújtotta a koronavírus-járvány. A második negyedévben a hazai össztermék (GDP) rekordmértékben, negyedéves összevetésben 20,4 százalékkal, éves szinten pedig 21,7 százalékkal zsugorodott. A brit gazdaság ezzel technikai recesszióba lépett, mivel az első negyedévben az előző három hónaphoz képest 2,2 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,7 százalékkal csökkent a GDP.

Kiemelt Partnereink