Archív Hamarosan enyhülhetnek az ellátási zavarok

Hamarosan enyhülhetnek az ellátási zavarok

autopro.hu/V.M. | 2022.02.15 16:20

Hamarosan enyhülhetnek az ellátási zavarok

Fotó: Pexels

A globális áruforgalomban mutatkozó szűk keresztmetszetek sokkal inkább a kereslet hirtelen megugrásának, mintsem az ellátási láncok működési zavarainak tudhatóak be – így vélekedik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezető közgazdásza, aki az elkövetkező hónapokban a helyzet javulására számít.

Hirdetés

A WTO vezetője már tavaly októberben úgy nyilatkozott, hogy 2022 elején az áruk iránti kereslet csökkenőbe vált, bár az még a koronavírus omikron variánsa miatt bevezetett korlátozások előtt volt.

Robert Koopman, a nemzetközi szervezet vezető közgazdásza most a Reuters-nek adott interjúja során elmondta, hogy a fogyasztók a szokottnál többet költenek tárgyi javakra, és kevesebbet szolgáltatásokra, mivel saját döntésükből vagy külső tényezők hatására lemondtak a nyaralásról, illetve a vendéglátóhelyek felkereséséről.

Az áruk kereskedelmében most tapasztalható zavarok kétharmadát-háromnegyedét az ebből adódó túlkereslet magyarázza Koopman szerint.

Kezdődik a kilábalás, ami azonban soká tarthat

A közgazdász megjegyezte, hogy a kormányok járvány hatására bevezetett bőkezű gazdaságpolitikája is hozzájárult a most tapasztalható zavarokhoz, melyek a többinél jobban érintenek bizonyos szektorokat, mint például az autógyártást.

„Eléggé biztos vagyok abban, hogy a következő három-négy hónapban az inflációs nyomás csökkenni fog” – fogalmazott Koopman, utalva az áruk iránti kereslet csökkenésére, illetve az egészségügyi és geopolitikai sokkok várható elmaradására.

Ugyanakkor vannak vállalatok, melyek arra figyelmeztetnek, hogy a nagy leterheltség miatt az ellátási láncok működésének normál szintre visszaállása egészen 2023-ig eltarthat.

Érdemes okulni

A WTO márciusban fog konferenciát tartani vállalatok és kormányok vezetőivel, illetve közgazdászokkal a globális ellátási láncokban tapasztalt problémákról. Még ha a szűk keresztmetszetek addigra oldódásnak is indulnak, akkor is érdemes lesz megvitatni a tanulságokat – mondta el Koopman.

„Rendkívül gyors monetáris és fiskális válaszokat láthattunk. A hosszú idő alatt finomra hangolt ellátási láncok ugyanakkor nem rendelkeztek a gyors alkalmazkodást lehetővé tevő fizikai és szabályozási infrastruktúrával” – állapította meg Koopman.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink