Archív Elkészült a Debrecen és Nagyvárad közötti autópálya

Elkészült a Debrecen és Nagyvárad közötti autópálya

autopro.hu/P.B. | 2020.09.04 17:19

Elkészült a Debrecen és Nagyvárad közötti autópálya

Fotó: Pixabay

Átadták a Magyarország és Románia közötti második autópálya-határátkelőt pénteken a magyar és a román külügyminiszter, valamint a román szállításügyi miniszter jelenlétében. A Nagykereki és Bors közötti határátkelő átadásával az M4-es autópályán már Nagyvárad is elérhető, ez a második gyorsforgalmi átkelő a két ország között.

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: az új összeköttetés közös siker, jó alap arra, hogy bizalmat és kölcsönös tiszteletet építsen a két ország között. „Erre a bizalomra és kölcsönös tiszteletre alapozva még a nehéz kérdések is megoldhatók és lezárhatók lesznek" - jelentette ki a miniszter.

Míg Nyugat-Európában 2-3 kilométerenként, Közép-Európában csak 35-40 kilométerenként vannak határátkelőhelyek - hívta fel a figyelmet a külügyminiszter. Hozzátette: Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több átkelőhely legyen; a magyar-román határon a mostani a 12. közúti átkelőhely, melynek megnyitása 41-ről 37 kilométerre csökkenti az átkelőhelyek közötti átlagos távolságot. Az új átkelőhelynek köszönhetően gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Nagyvárad és Debrecen, sőt, Nagyvárad és Budapest között.

A tárcavezető megemlítette: a Csanádpalota-Nagylak II autópálya-határátkelőhely megnyitása után öt évet kellett várni a második gyorsforgalmi összeköttetésre. Hozzátette: a tervek szerint négy év múlva, 2024-ben megnyithatják a harmadikat is Csenger és Szatmárnémeti között.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy minderre a két ország gazdasági kapcsolatai, valamint a határon túli magyar közösségek miatt is szükség van. Románia Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, negyedik exportpiaca és a magyar tőkekihelyezések nyolcadik legfontosabb célországa - tette hozzá.

A Debrecenben épülő BMW-gyár is profitálhat az autópályából

Debrecen régióközpontként pozícionálja magát – írtuk korábban. Ebbe a régióba hazánk és Szlovákia keleti részét, Ukrajnából Kárpátalját és Románia észak-nyugati régióit veszik figyelembe. Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza, Kassa, Eperjes, Ungvár, Beregszász, Szatmárnémeti és Nagyvárad is ebbe a régióba tartozó nagyobb város.

A hárommilliós régióban fontos helyet foglalunk el, logisztikailag is jó helyen vagyunk. Van vasút, autópálya és nemzetközi repülőtér is. Utóbbi 600 ezres forgalmú volt tavaly, Wizz Air és Lufthansa járatok közlekednek – mondta Póser Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezető igazgatója még tavasszal arról, hogy a BMW miért éppen Debrecent választotta leendő üzeme helyszínéül.

A koronavírus-járvány miatt a debreceni BMW-gyár megépülése ugyan nem került veszélybe, de az átadás várható időpontja későbbre csúszott.

Kiemelt Partnereink