Archív Adókedvezmény jöhet a német iparban a válság enyhítésére

Adókedvezmény jöhet a német iparban a válság enyhítésére

MTI | 2020.12.14 10:19

Adókedvezmény jöhet a német iparban a válság enyhítésére

Fotó: Pexels

A dpa hírügynökségnek adott interjúban Dieter Kempf, a BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie e.V.) német iparszövetség elnöke a veszteség adóból történő leírását (Verlustrücktrag) nevezte a koronavírus-válság miatt nehéz helyzetbe került vállalatok megsegítése egyik legjobb eszközének. Különösen azon vállalatok esetében, amelyek a megelőző két évben nyereségesen működtek.

Hirdetés

„Állandó beszédtémává vált a csőd kockázata. Ezt pedig úgy lehet a legegyszerűbb módon elkerülni, ha likviditást biztosítunk a cégeknek” - mondta.

Számos gazdasági szervezet már hosszabb ideje a veszteség adóból való leírására biztosított lehetőségek kiterjesztését szorgalmazza. A júliusban elfogadott második koronavírus-válságenyhítő csomag már tartalmaz veszteségleírási lehetőségeket a korábbi eredmény terhére.

Dieter Kempf rámutatott, hogy a megoldás átmenetileg csökkenti ugyan a költségvetés adóbevételét, „a likviditási válság elmúltával azonban jóval több adófizető vállalat lesz képes ismét több adót fizetni”. Ennek a megoldásnak a bürokratikus terhei is jóval kisebbek, mint a közvetlen támogatásoknak, hiszen a korábbi évek bevallásai már ellenőrzött módon rendelkezésre állnak - mondta. A válság nehézségeinek az áthidalására szolgáló támogatási csomag juttatásait viszont alapos vizsgálat előzi meg. „A szövetségi pénzügyminisztérium ellenállása az adóleírással szemben minden logikát nélkülöz” - fogalmazott.

A BDI elnöke összességében súlyosnak ítélte meg a német ipar helyzetét a dpa hírügynökségnek adott interjúban. Az ipari termelés idei mintegy tíz százalékos visszaesése a legnagyobb lesz a 2009-es pénzügyi válság óta. „Számos ágazatban drámai helyzet kialakulására számíthatunk. Sokaknak már egyszerűen nincs meg a kapacitása arra, hogy még hosszabb ideig áthidalják a forgalom visszaeséséből és a beszállítói lánc fennakadásaiból származó nehézségeket” - mondta.

Kiemelt Partnereink