Elemzések Zöld alumíniummal dekarbonizálnak a gyártók

Zöld alumíniummal dekarbonizálnak a gyártók

autopro.hu/V.M. | 2022.12.23 12:23

Zöld alumíniummal dekarbonizálnak a gyártók

Fotó: Audi Hungaria

Az alumíniumtermelő vállalatok a következő években fokozni fogják az alacsony karbonintenzitású alumínium kibocsátását. Ezzel nem csak hogy növelik a kínálatot, de az árakat is lejjebb nyomják, ami jó hír az emissziójuk csökkentésén dolgozó autógyártóknak.

Hirdetés

Minden fém közül az alumínium termelése igényli a legtöbb energiát, és évente 1,1 milliárd tonna szén-dioxid kerül a légkörbe előállítása során. A következő évben 10 százalékkal fog nőni a zöld alumínium termelése, ami a kibocsátás értékét 13 millió tonnával, azaz 1,2 százalékkal fogja csökkenteni.

A zöld alumínium egy tonnájának előállítása négy tonna szén-dioxid képződésével jár, szemben az átlagos 16,6 tonnával. Mivel a kormányok nyomást gyakorolnak az alumíniumtermelőkre kibocsátásuk csökkentése érdekében, ezért azok érdekeltek abban, hogy fokozzák a megújuló energiával és újrahasznosított anyag felhasználásával készülő alternatíva termelését.

Az elmúlt években nagy mennyiségben állt rendelkezésre zöld alumínium. A globális termelés 2022-ben csökkenést mutatott, mivel a fő termelőnek számító Kína déli tartományaiban szárazság miatt korlátozták az energiafelhasználást és az ipari tevékenységeket.

Mindazonáltal 2023-ban a globális termelés 10 százalékkal 18,56 millió tonnára fog nőni a CRU tanácsadó cég szerint. Ezzel a teljes alumínium-termelés 16 százalékát fogja a zöld alternatíva képviselni.

A messze legolcsóbb megoldás

A zöld alumínium termelése párhuzamosan nőtt az alumíniumot felhasználó vállalatok, köztük az európai autógyártók azon törekvéseinek erősödésével, hogy alapanyag-beszerzésüket fenntarthatóbbá tegyék.

A Mercedes-Benz nemrég állapodott meg a norvég Norsk Hydróval, mely 2023-tól fog a német OEM-nek alacsony karbonlábnyomú alumíniumot szállítani. A BMW tavaly az Emirates Global Aluminium által napenergia felhasználásával előállított alumínium beszerzéséről állapodott meg, míg az Audi az Elysis technológiával előállított fém használatát teszteli. Az Elysis technológiával teljesen szén-dioxid-mentessé tehető az alumínium gyártása.

A svéd Polestar a Norsk Hydróval összefogásban akarja megalkotni a zéró kibocsátással készült autót. Az OEM a Reuters megkeresésére elárulta, hogy a nyersanyagok terén a zöld alumínium kínálja a messze legolcsóbb kibocsátáscsökkentési lehetőséget.

Zöld alumínium a normállal összevetve már ma is alacsony árprémium mellett érhető el, és ez a termelés növekedésével a következő években sem fog változni a McKinsey előrejelzése szerint. Ez mindenképpen kedvezni fog a teljes ellátási láncuk mentén dekarbonizációba fektető autógyártóknak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink