Elemzések Veszélyt lát a Tesla technológiájában az acélipar

Veszélyt lát a Tesla technológiájában az acélipar

autopro.hu/V.M. | 2023.07.13 09:16

Veszélyt lát a Tesla technológiájában az acélipar

Fotó: Idra Group

A japán JFE Holdings Inc veszélyt lát a „gigaöntésként” ismert, elsőként a Tesla által alkalmazott alumíniumalkatrész-gyártási eljárásban, mivel az az acélfelhasználás csökkenéséhez vezethet.

Hirdetés

A szigetország második legnagyobb acélgyártójának elnöke, Koji Kakigi egy sajtótájékoztatón az egyre több autógyártó által alkalmazni kívánt technológiát „nagyon nagy problémának” nevezte.

Továbbá a Reuters beszámolója alapján figyelmeztetett: „A felhasznált nyersacél mennyisége egyértelműen csökkenni fog.”

Egyre több érdeklődő

A Toyota a legutóbbi autógyártó, amelyik bejelentette, hogy alkalmazni kívánja a ház méretű présgépeket, melyekkel autók karosszériájának nagy részeit lehet egy darabban alumíniumból elkészíteni.

A gigaöntés segítségével összességében tömegcsökkenés érhető el, ami vonzóvá teszi a technológiát az elektrifikáción dolgozó autógyártóknak, akik az elektromos járművek súlyának csökkentése révén is szeretnék növelni azok hatótávolságát. A kisebb tömeg azonban csak egyike az előnyöknek, az alacsonyabb költség és a kevesebb alkatrészből adódó egyszerűbb összeszerelés szintén a technológia mellett szólnak.

A Toyota mellett a General Motors, a Hyundai Motor és a kínai Geely leányvállalatai, a Volvo Cars, a Polestar és a Zeekr is használják a technológiát, vagy tervezik annak alkalmazását.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink