Elemzések Végletek: egyszerre pörög és zuhan a brit autóipar

Végletek: egyszerre pörög és zuhan a brit autóipar

autopro.hu/B.B. | 2017.01.27 12:30

Végletek: egyszerre pörög és zuhan a brit autóipar

Tizenhét éve nem készült annyi autó a szigetországban, mint tavaly, ám ha a beruházások negatív trendje továbbra is folytatódik, még ennél is többet kell várni egy újabb csúcsra.

Hirdetés

Igazán szépen teljesített a brit autógyártás tavaly: az országban 1,72 millió kocsi gördült le a szerelősorokról, ami 8,5 százalékos bővülést jelent 2015-höz képest. Az Automotive News szerint ezzel a teljesítménnyel egy 1999-es rekord dőlt meg, vagyis a termelésben egyelőre nyoma sincs a brexittel kapcsolatos félelmeknek.

Nem úgy az újonnan létesített beruházások terén, itt ugyanis a Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) összesítése szerint az elmúlt év 33 százalékos mínuszt hozott. Ebből már egyértelműen látszik, az autóipari vállalatok inkább kivárnak, és halasztva, vagy rosszabb esetben Nagy-Britannián kívül vágnak bele újabb fejlesztésekbe. Bármi áll is a háttérben, a masszív visszaesés várhatóan két-három év múlva a legyártott autók számában is megmutatkozik majd.

A továbbiakban szinte minden azon múlik, hogyan alakul a britek és az EU viszonya. Bár múlt héten a brit miniszterelnök, Theresa May bejelentette, a brit kormány a közösségből való kiválás nehezebb változatát (hard brexit) választja, pár nappal később az alkotmánybíróság úgy döntött, ennek elfogadásához a teljes parlament beleegyezése szükséges. Így továbbra sem született végleges válasz a szigetország jövőjének legfontosabb kérdésére: pontosan hogyan szakadjon ki Nagy-Britannia az Európai Unióból?

Az autógyártók – ahogy a tavaly nyári népszavazást megelőzően is – valószínűleg minden tőlük telhetőt megtesznek pozícióik javításáért, ez azonban úgy látszik, nem elég: a Nissan például már most kihátrálni látszik egy olyan tervezett beruházás mögül, amelyet néhány hónapja nagyon magabiztosan jelentett be.

Kiemelt Partnereink