Elemzések Tuti befektetést keres? Irány a járműelektronika!

Tuti befektetést keres? Irány a járműelektronika!

autopro.hu/B.B. | 2019.06.11 05:00

Tuti befektetést keres? Irány a járműelektronika!

Hosszabb távon is komolyabb növekedést jósol a McKinsey a különféle autóipari chipek és szenzorok piacán.

Hirdetés

Mindig vannak olyan területek, amelyeket az általános ipari trendek alaposan felpörgetnek. Míg az automatizálás a robotgyártók eladásait húzza, addig az egyre komolyabb elektronikával teletömött járművek iránti igény miatt az autóelektronikai vállalatok dörzsölhetik a tenyerüket – legalábbis ez derül ki a McKinsey legújabb, még megjelenése előtt kiszivárgott tanulmányából.

A piaci elemző és tanácsadó szerint az autóipari szoftverek és más autóelektronikai alkatrészek iránti kereslet egészen 2030-ig átlagosan évi hét százalékos növekedés mutat majd. A McKinsey úgy látja, a területhez köthető globális forgalom a jelenlegi évi 225 milliárd dollárról 2020 és 2030 között 469 milliárdra nőhet, azaz a következő bő tíz évben erőteljes duplázásra lehet számítani.

A tanulmány szerint a növekedés hajtóereje leginkább a hajtáselektronika lehet, ezen a részterületen akár az évi 17 százalékos növekedés sem kizárt. A chipek és szenzorok gyártóinak sem kell különösebben aggódnia, itt 5-8 százalékos bővülést jósol a McKinsey. Persze itt kell megjegyezni, hogy az autóelektronikai üzletág jelentős részben az elektromos hajtásra támaszkodik, ám az továbbra is kérdéses, hogy a technológia képes lesz-e a belsőégésű motorokat legyőzve világuralomra törni.

Miközben a mikroelektronikai piac jelenleg kisebb lassulást él át, a hosszabb távú pozitív kilátásokat vizionáló elméletet már igazolja, hogy a chipgyártással foglalkozó Infenion épp a napokban jelentette be amerikai versenytársa, a Cypress felvásárlását. A lépéssel az Infenion a világ legnagyobb autóipari chipgyártójává válik.

Kiemelt Partnereink