Elemzések További visszaesést hozott a június a műanyagiparban

További visszaesést hozott a június a műanyagiparban

autopro.hu/V.M. | 2020.07.13 15:47

További visszaesést hozott a június a műanyagiparban

Fotó: BASF Press photos

Korábban úgy tűnt, hogy május lehet a mélypont a közép-európai műanyagiparban, a június azonban a kereslet és a termelés további esését hozta a legtöbb szektorban. A cégek ugyanakkor bizakodóak, és arra készülnek, hogy a július már jobb lesz, az egész éves visszaesés pedig nem lesz olyan drasztikus. Kivételek persze vannak, melyek között ott vannak a nehéz helyzetben lévő, autóipari alkatrészeket készítő vállalatok is.

Hirdetés

A myCEPPI Kft. műanyagipari tanácsadó vállalat a közép-európai partnereit kérdezte arról, hogy hogyan alakult a termelésük idén júniusban, illetve előrejelzésük szerint hogyan fog az év egészében. A felmérésből kiderült, hogy az iparági kereslet és termelés júniusban az áprilisinál és a májusinál is alacsonyabb volt, ahogy a 2019. júniusinál is. A szegmenseket külön tekintve persze jelentős eltérések vannak, de általánosságban elmondható, hogy a bizonytalanság miatt a vevők kisebb tételnagyságban rendelnek, a szokásos 4-8 hetes termelési terveket pedig felváltották az 1-2 hetesek. A cégeket további kihívás elé állítja az alapanyagok árának emelkedés, valamint a leromlott likviditás is. A legnehezebb helyzetbe azok a vállalatok kerültek, melyek termelésüknek egy jelentős részét exportálják a járvány kitörése óta bizonytalan keresletű dél-nyugat-európai országokba.

Gyenge volt a június, de az év nem lesz olyan rossz

Az ételcsomagolásra használt, tekercsben eladott PE fólia iránti kereslet júniusban – részben szezonális hatás miatt – alacsonyabb volt a májusinál. Éves összevetésben az elmaradás országonként 10-30 százalék között mozgott, kivéve Lengyelországban, ahol a cégek csak 10 százalékos vagy kisebb visszaesést érzékeltek. A közép-európai országokban az egész évre vonatkozóan arra számítanak, hogy a kereslet a tavalyi mintegy 90 százaléka lesz.

A turistaszezon későbbi kezdete és a júniusi esős idő hatására a sör, üdítő, illetve víz csomagolására használt palackok gyártásában a 2019-eshez képest 10-30 százalékos csökkenés volt mérhető júniusban, a cégek azonban úgy vélik, hogy az éves termelés és kereslet csak kis mértékben marad majd el a tavalyiról.

A háztartási műanyagok gyártása júniusban az előző évi 70-90 százalékán folyt, és várakozások szerint az egész évet hasonló számok fogják jellemezni.

A fröccsöntött háztartási termékek és csomagolóanyagok esetében a teljes évre vonatkozóan, 2019-hez viszonyítva a termelés és a kereslet 90-100 százalék közti alakulása várható.

A például zsákokhoz használt műanyag szálak termelése nem valószínű, hogy el fogja érni a 2019-es szint 90 százalékát. A háztartási és egészségügyi célú nem szőtt textilek kivételnek számítanak. Ezen alapanyagok gyártása jelenleg is magas kapacitáskihasználtsággal zajlik, és az idei termelési volumen meg fogja haladni az előző évi értéket.

A csőgyártás volumene átlagosan az egy évvel korábbi 70-90 százalékát érte el júniusban, júliusra pedig már 90-100 százalékkal számolnak a vállalatok. 2020-ban a termelés és az értékesítések valószínűleg kevesebb, mint 10 százalékkal fognak a 2019-es alatt maradni.

Jelenleg is nagy mélységekben az autóipari termelés

Az autóipari fröccsöntött alkatrészek szegmensében már nem ilyen fényesek a kilátások. A közép-európai autógyárakban a termelés egy műszakban, valamint magas alkatrészkészletek mellett zajlik, ami miatt a műanyag alkatrészek termelése sokszor még 50 százalékot sem elérő kapacitáskihasználtsággal folyik. Az egész évre vonatkozóan 30 százalékot meghaladó termelés-visszaesésre lehet számítani.

Kiemelt Partnereink