Elemzések Történelmi világgazdasági lépést tett Amerika

Történelmi világgazdasági lépést tett Amerika

autopro.hu | 2015.12.17 14:28

Történelmi világgazdasági lépést tett Amerika

Kamatot emelt az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed. Ilyenre 2006 óta nem volt példa, ám az eddigi nem-döntések is fontos döntések voltak. További emelések várhatóak, a jelszó pedig: növekedés.

Hirdetés

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt közöltünk átfogó elemzést a nemzetközi devizapiaci mozgásokról, hatásokról, a várható beavatkozási döntésekről. Akkor még korábbinak tűnt a lehetséges dátum, ám mostanra már nincs kétely: a várakozásoknak megfelelően december 16-án kamatot emelt a Fed néven ismert Federal Reserve, az Amerikai Egyesült Államok központi bankja. A kamatemelés mértéke ugyancsak mentes volt a meglepetéstől: 25 bázisponttal emelte meg a testület az irányadó kamat 0-0,25 százalékos sávját, így a határértékek 0,25-0,5 százalékra módosultak. Hét éve, 2008 decembere óta tartotta a nullpont közelében a kamatot a Fed, emelésre pedig 2006 óta nem volt példa.

A döntés világgazdasági jelentőségét az adja, hogy a nemzetközi devizapiacon 2015-ben markáns dollárerő uralkodott, az USA fizetőeszközének erősödése hatást gyakorolt más valuták, illetve devizakeresztek árfolyammozgására is. Ennek megfelelő a Fed mostani döntése is nyilvánvalóan hatást fog gyakorolni például az euró, közvetve pedig a forint „erejére” is.

1 órás videó a bejelentésről, a döntés hátteréről grafikonokkal, szakértői kérdésekkel és elnöki válaszokkal

Van azonban a várt döntés kapcsán néhány tényező, ami akár váratlannak is nevezhető. Az egyik például az, hogy az idei év elején sokkal reálisabbnak tűnt egy hasonló döntés nyári, középidős meglépése, ami eddig elmaradt, illetve váratott magára. A másik apróságnak tűnő részlet, hogy néhány nappal ezelőtt a legkevésbé sem tűnt egységesnek a döntéshozók köre (a FOMC, a Fed nyíltpiaci bizottsága, amely a monetáris döntéseket hivatott meghozni) a kamatemelés szándékát illetően, végül mégis egyhangú döntés született. Ez pedig fontos üzenet lehet a pénzügyi világ számára a bizalom erősítésére vonatkozóan.

A kamatemelést Yanet Yellen, a Fed elnöke azzal indokolta, hogy bár a világpiaci helyzet még mindig rejt kockázatokat, ám ezek nyár óta enyhültek, így reális esély mutatkozik a növekedésre. A munkaerő-piacon szintén biztató jeleket látnak a döntéshozók, így annak sincs akadálya, hogy – a korábbi várakozások alapján – a mostani döntés ne egyedi lépés, hanem egy lépcsőzetes kamatemelési folyamat első eleme legyen.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország nem lesz a kamatemelés vesztese, de a változás hatni fog. Varga Mihály csütörtökön újságíróknak azt mondta: a Fed döntésével azok az országok - például Kína és Brazília - kerülhetnek nehezebb helyzetbe, amelyek nagymértékben eladósodtak és ki vannak téve a nyersanyagárak változásának. A kamatdöntés - ahogy a világgazdaság egészére - Magyarországra is hatni fog, az amerikai jegybank a következő években folyamatosan emelni fogja majd a kamat szintjét és emiatt versenyhelyzet áll elő, a tőke biztonságos befektetési lehetőségeket keres. A miniszter kitért arra is, hogy noha a térség devizái kicsit gyengültek a bejelentés hatására, a piac már számított a Fed lépésére.

Kiemelt Partnereink