Elemzések Többen keresik az öreg használt autókat?

Többen keresik az öreg használt autókat?

Végh Martin | 2023.04.27 10:17

Többen keresik az öreg használt autókat?

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az elmúlt másfél-két évben az infláció magasba szökésével vagyunk kénytelenek együtt élni. Az áremelkedés nem kerülte el az új és a használt gépjárművek piacait sem, ami az autójuk cseréjén gondolkodókat vásárlási döntéseik átgondolására kényszerítette. A változások egyike lehet a magyar vásárlók régebbi, emiatt alacsonyabb áron kínált használt járművek felé fordulása.

Hirdetés

A hazai használtautó-piacon erősen indult a 2022-es év, annak ellenére, hogy az inflációs nyomás már akkor is éreztette hatását. Az új autók szegmensében tapasztalt hosszú várakozási idők a vásárlók egy részét a használt piacra terelték, serkentve a keresletet.

A zsongás azután hagyott átmenetileg alább, hogy Oroszország február 24-én háborút indított a szomszédos Ukrajna ellen. Mivel azonban az új autók kiszállítási idejét ismét megdobta a konfliktus, megint egyre többen kutattak opciók után a használt gépkocsik között, ami miatt szűkülni kezdett a kínálat, és emelkedtek az árak.

Ez az áremelkedés, karöltve az élet más területein is tapasztalt drágulással és a gazdasági bizonytalansággal, a vásárlási döntések újragondolására vezetett sokakat. A Kocsi.hu használtautó-hirdetési portál statisztikái alapján úgy tűnik, hogy a költési lehetőségek romlása az idősebb, és emiatt elérhetőbb áron kínált járművek felé terelték a honfitársainkat.

Régi igények, rosszabb lehetőségek

Ha csupán a preferenciákat, vagyis a vásárlói igényeket nézzük, akkor nem mutatkozik érdemi eltérés a mostani és az egy évvel ezelőtti állapot között. 2022 első negyedévében – mikor márciust leszámítva pörgött a használt piac – és az idei első három hónapban a Kocsi.hu-n indított keresések a beállított legkorábbi gyártási év szerint nagyjából ugyanúgy oszlottak meg: úgy 73 százalékukat a gyártási év megjelölése nélkül végezték, míg a fennmaradók nagy része legkésőbb 2014-ben készült autókra irányult.

Jelentős változás a 2018-as vagy fiatalabb használt járművekre irányuló keresések arányánál volt: itt a tavalyi 1,32 százalékról idénre 2,18 százakra nőtt az érték. Ez alapján még úgy is tűnik, hogy a magyar vásárlók némileg fiatalabb autókat keresnek most, az eladásokat nézve azonban ennek a szöges ellentéte rajzolódik ki.

2022 első negyedévében a Kocsi.hu-ról eltávolított hirdetések 37,2 százaléka szólt 2018-as évjáratú vagy fiatalabb használt személyautóról. Ezzel ellenben az idei első negyedévben már csupán 20,8 százalék, vagyis közel fele akkora volt az ilyen hirdetéstörlések aránya. Ugyanekkor az eladott használt gépkocsik 67,4 százaléka volt 2014-es vagy régebbi gyártású, míg egy évvel korábban ez a szám még csak 51,2 százalék volt. A 2015-2017 közti évjáratú modellek kereslete szinten maradt: ezek mind a két vizsgált időszakban az eladások mintegy 11,7 százalékát adták.

A számok alapján egyértelmű, hogy a magyarok ma általánosságban idősebb használt autókat vásárolnak, mint egy éve. Hiába maradtak tehát a régiek a következő négykerekűvel kapcsolatos elképzelések – legalábbis, ami a kort illeti – vásárlóerejük romlása és a bizonytalanság szűkebbre szabta a magyarok valós lehetőségeit.

Mikor jöhet a változás?

Kérdés persze, hogy meddig élvezhetnek ekkora keresletet az idősebb használt autók. Egyes jelek arra utalnak, hogy a piac elkezdhet visszafordulni a fiatalabb járművek felé.

Mint ahogy azt Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója is kifejtette február második felében, a vásárlók körében múlóban van a rezsiköltségek és a magas infláció által keltett bizonytalanság, amit jól mutat a használtautó-piac forgalmának növekedése.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, márciusban 72.300 használt gépkocsit írtak át itthon, amivel a tavaly év végi gyenge hónapok után az eladások száma augusztus óta először ismét átlépte a 70 ezret.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink