Elemzések Több évtizedes mélyponton az európai újautó-piac

Több évtizedes mélyponton az európai újautó-piac

autopro.hu/D.Á. | 2022.07.18 15:17

Több évtizedes mélyponton az európai újautó-piac

Fotó: Pixabay

1,06 millió új autót hoztak forgalomba Európában 2022 júniusában, ilyen alacsony számot utoljára 1996-ban produkált a piac. Egyes autógyártók 50 százalékos visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Hirdetés

A Volkswagen Csoport volt az egyik nagy gyártó, amely a legnagyobb visszaesést szenvedte el, éves összevetésben majdnem negyedével estek az eladásai júniusban. Az első üzleti félévet tekintve már a Stellantis áll a legrosszabbul, 21,1 százalékos csökkenéssel.

A kisebb márkák közül a Volvo 47,9 százalékos eladáscsökkenést regisztrált júniusban, az első fél évet tekintve pedig 28,5-et. A Jaguar Land Rover júniusi mérlege mínusz 13,2 százalék, az év első felében pedig 34,7. Az infláció, az ellátási nehézségek, az egyes országokban felerősödő koronavírus és a chiphiány csak pár példa az európai autóipart sújtó problémákra, amik immár tizenkét egymást követő hónapban okoznak visszaesést. Nagy autógyártók a BMW-től a Stellantisig egyaránt csökkenő eladásokról számoltak be még azelőtt, hogy ismertették volna féléves eredményeiket.

Az EU négy legnagyobb autópiacán, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is estek a forgalomba helyezések – írta meg a Reuters.AA

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink