Elemzések Stabil együttműködésekre alapozná fenntartható működését az autóipar

Stabil együttműködésekre alapozná fenntartható működését az autóipar

autopro.hu/D.Á. | 2021.05.11 13:17

Stabil együttműködésekre alapozná fenntartható működését az autóipar

Fotó: Pexels

A koronavírus okozta káosz rávilágított a hosszútávú, stabil partneri viszonyok fontosságára autógyártók és beszállítóik között. Az idei Európai Autóipari Logisztika és Ellátási Láncok Konferenciáján az autógyártók arról is egyeztettek, milyen jelentős szerepe lesz ennek a hozzáállásnak a fenntarthatóság felé vezető úton.

Hirdetés

A rövid lejáratú logisztikai szerződések általában nagyobb versenyt eredményeznek a szállítmányozók között, ami alacsonyabb árakat jelent az autógyártóknak. A partnerek túl gyakori váltogatása azonban gátat szab a hosszútávú optimalizációs törekvéseknek. A Toyota Motor Europe senior beszerzési menedzsere, Hans Cremers szerint cégét a régóta tartó együttműködések segítették át a járványhelyzet okozta krízisen. Hasonlóan vélekedett Martin Corner, a Volvo beszállítói láncának kezeléséért felelős alelnök is. A hosszú partnerségre visszatekintő felek sokkal jobban megértik egymás működéseit, ezáltal hatékonyabban reagálhatnak egy-egy megjelenő problémára.

A gépjárművek egyre magasabb fokú digitalizáltsága azt is jelenti, hogy új típusú beszállítókra van szükség. Corner megjegyezte, hogy ezáltal az autóipar már szoftveres és technológiai nagyvállalatokkal is versenyben áll, így az ellátási sémákat is újra kell gondolni, ami a szorosra fűzött együttműködések által lehetséges, a jelenlegi, zavaros helyzetet kihasználva. Szerinte ez a folyamat vezet majd az optimalizálásokon keresztül a fenntarthatósághoz is – a szállítmányozás során megtett utak csökkentése jóval kevesebb emissziót jelent.

Kevesebb kilométer

Ahhoz, hogy a termékeikkel megcélzott környezetvédelmi törekvéseikhez a szállítmányozási folyamataikkal is felérjenek, az autógyártóknak ki kell iktatni a feleslegesen megtett kilométereket. Ennek módja a kombinált logisztikai hálózatok fejlesztése és a folyamatok jobb lokalizálása. Corner szerint erre törekszik a Volvo is. Eddig a tengeri és vasúti szállítási folyamataikat sikerült jobban összehangolni egymással, illetve az USA-t átszelő utakon értek el fejlődést, de ennél tovább még nem jutottak. Corner elmondta, egy aggályos terület például a kényes akkumulátorok szállítása.

A Volvo a sikeres, de túl nagy emisszióval járó beszállítói láncát lerövidíti, ettől pedig a bioüzemanyagok használatától vártakhoz hasonló eredményekre számítanak. A just-in-time, azaz raktárkészlet nélküli gyártással járó logisztikai folyamatok hatásait felül kell vizsgálni, ahogyan a szállítási eszközök megválasztásának helyességét is – célok, amelyek szoros együttműködések által érhetők el — írta meg az Automotive Logistics.

Kiemelt Partnereink