Elemzések Sok meglepetést hoztak a negyedéves eredmények – ez történt a 43. héten

Sok meglepetést hoztak a negyedéves eredmények – ez történt a 43. héten

Szammer Nikolett | 2019.10.28 13:24

Sok meglepetést hoztak a negyedéves eredmények – ez történt a 43. héten

Közölték a vállalatok a harmadik negyedéves eredményeiket. További büntetésekkel kell számolni a Volkswagennek. Új szintre lépett a Kelet-Európa és Kína közötti vasúti szállítmányozás. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Sok vállalatnál a vártnál jobb negyedéves eredmények születtek

Árbevétel és eredmény tekintetében is felülmúlta a várakozásokat a Daimler a harmadik negyedévben. Az árbevétel 140 millió euróval haladta meg a várakozást és 43,27 milliárd eurót ért el. A Ford is a vártnál jobban zárta a harmadik negyedévet, a bevétele 2 százalékot csökkent éves alapon, de a 37 milliárd dolláros értéke meghaladta a várt 34 milliárd dollárt. Nem várt nyereségről számolt be a Tesla, a harmadik negyedévben 1,86 dollár egy részvényre jutó profitot könyvelt el, miközben az elemzői konszenzus 24 centes veszteséget prognosztizált.

Nem mindenkinek ível felfelé a görbe

Tovább csökkentette prognózisát a Renault, már négy százalékos visszaeséssel számol erre az esztendőre. A vártnál gyengébb számokat produkált a Caterpillar, az egy részvényre eső igazított eredménye 2,66 dollár volt a harmadik negyedévben, ami elmarad a várt 2,88 dollártól és éves alapon is 7 százalékkal csökkent.

Az Audi 15 milliárd eurós (5025 milliárd forint) költségcsökkentési programot hajt végre 2022-ig, egyrészt a romló eredmények miatt, valamint, hogy jobban igazodjanak a piaci igényekhez. A megszorítások főleg a vállalat két németországi gyárát érinthetik.

A repülőgépgyártóknál is vannak kiugró eredmények

A vártnál jobb eredménnyel rukkolt elő a United Technologies repülőgépgyártó, 2,21 dolláros egy részvényre eső igazított eredményről számolt be, mely 15 százalékos éves növekedésnek felel meg és jelentősen felülmúlta az elemzők által várt 2,03 dollárt.
Több repülőgépet adott el a Lockheed Martin, az egy részvényre eső igazított eredmény 5,66 dollár lett, ami jelentősen meghaladja az elemzők által várt 5,02 dollárt, és éves alapon 10 százalékkal emelkedett. A 2020-as szabad pénzáramot azonban csökkentették a repülőgépgyártónál.

A többi gyártó sikerével ellentétben jelentősen csökkent a Boeing nyeresége. A repülőgépgyártó vezetősége továbbra is azt várja, hogy a negyedik negyedévben újra felszállhatnak a 737 Max gépek, míg az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) szerint tovább tarthat a repülőgépek újbóli hitelesítése, mint azt az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) korábban jelezte.

Meggyőző eredményeket hoztak a nemzetközi beszállítók

A Continental harmadik negyedévi jelentése megerősítette az idei évre kalkulált üzleti kilátásokat, ugyanakkor döntés született arról, hogy bizonytalan időre elhalasztják a közelmúltban kiszervezett, Vitesco névre keresztelt Powertrain üzletág tőzsdére vitelét.
Nyereségnövekedéssel zárta a negyedévet éves összevetésben a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója.

Bizonytalanságok a VW körül

Még nagyobb bírság sújthatja a Volkswagent, egy ausztráliai bíró felháborítónak találta a vállalat és a fogyasztói szervezet által megtárgyalt 75 millió dolláros bírságot, így a szövetségi bíróság tovább növelheti a dízelbotrányban érintett gyártóra kiszabott pénzbüntetést.
Röviddel azután, hogy a Volkswagen-csoport elhalasztotta a döntést a Törökországban tervezett autógyára építéséről, egy korábbi pályázó, Bulgária bejelentette, hogy a tervezettnél csaknem kétszer nagyobb állami támogatást nyújtana a német cégnek, ha mégis nála építené meg a gyárát.

Gazdasági percek

Szeptemberben 3,1 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest, a szeptemberi zárónapon 243 400 álláskereső szerepelt.
Bár a vártnál enyhébb ütemben, de három éve először, csökkentek szeptemberben a termelői árak éves összevetésben Németországban. A vártnál nagyobb mértékben romlott a fogyasztók bizalma októberben az euróövezetben.
A globális pénzügyi vezetők egyetértenek abban, hogy a gazdasági növekedés lelassult, de továbbra is reménykednek egy jövő évi szerény növekedésben, feltéve, ha nem súlyosbodnak a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek.

Fejlődik a tömegközlekedés és a vasúti szállítmányozás

Megindult a közvetlen vasúti teherszállítás Kína és Szerbia között. Egy hónapos út után begördült Belgrád új vasúti pályaudvarára a China Railway Express tehervonata, a sínek felett kifeszített szalag átszakításával hivatalosan is megindult a közvetlen vasúti teherszállítás Szerbia és Kína között.
Először indította el a METRANS Budapestről a kínai Hszianba tartó konténervonatját a vállalat csepeli termináljából.

Állomás épül Debrecenben és felújítják, bővítik, modernizálják a vasútvonalakat is. A fejlesztések a korábban bejelentett BMW beruházással állnak kapcsolatban.
Romániában Kolozsvár lehet az első város, amely bevezeti a járművezető nélküli tömegközlekedési buszokat, a helyi önkormányzat egy kísérleti projektet indított ennek érdekében.

Viszlát Ryanair, viszlát széndioxid-kibocsátás

November 30-tól a Ryanair lengyelországi leányvállalata, a Buzz veszi át az ír fapados légitársaság budapesti bázisát.
Mintegy 2500 napelemet telepít a bécsi repülőtér, a kivitelezés 2020 végén fejeződik be. Európában eközben sikerült elérni a korábbi vállalások felét, így már 50 karbonsemleges minősítésű repülőtér üzemel a kontinensen.

Változik az autóipar, érdemes figyelni a rezgéseire

Megtorpant a magyar gumiabroncspiac, sőt egyes kategóriákban visszaesés tapasztalható a magyarországi gumiabroncs eladásokban. Az európai visszaesés még ennél is nagyobb óvatosságra inti az iparág szereplőit.

Az európai autógyártóknak a szolgáltatások fejlesztésére érdemes költeniük. A közlekedési balesetek 90 százaléka emberi hibának tudható be, de ez az autonóm vezetői rendszerekkel jelentősen csökkenthető – jelentette ki Nevijo Mance, a Jaguar Land Rover Központ ügyvezető igazgatója a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület – am-LAB Digital Innovation Hub (PBN) szervezésében az Automotive Hungary kiállításon a Mesterséges Intelligencia és az Autóipar címmel rendezett konferencián.

Teljesen elektromos autók, elektromos töltőállomások, autonóm vezetés. Csak néhány a napjainkban uralkodó trendek közül, melyek rövid időn belül óriási változásokat hozhatnak az autóiparban és a társadalom életében egyaránt. Íme három technológiai trend, amelyek teljesen átformálhatják az autóipart!

Kiemelt Partnereink