Gyártók Még nagyobb bírság sújthatja a VW-t

Még nagyobb bírság sújthatja a VW-t

autopro.hu/H.J. | 2019.10.21 17:02

Még nagyobb bírság sújthatja a VW-t

Egy ausztráliai bíró felháborítónak találta a Volkswagen és a fogyasztói szervezet által megtárgyalt 75 millió dolláros bírságot, így a szövetségi bíróság tovább növelheti a dízelbotrányban érintett gyártóra kiszabott pénzbüntetést.

Hirdetés

A botrány kirobbanása óta közel 30 milliárd eurós bírságot szabtak ki a gyártóra. Ebben a hónapban pedig 470 000 Volkswagen, Skoda, Audi és Seat tulajdonosával indítottak csoportos-keresetet Németországban.

A német gyártó egy hónappal ezelőtt 87 és 127 millió dollár közé eső kártérítést fizetett ki, miután az Ausztráliában élő érintettek csoportos-keresetet indítottak a gyártó ellen.

Hamis, félrevezető magatartás

Az ausztrál ACCC fogyasztóvédelmi szervezet és a német gyártó múlt héten nyújtották be a sydney-i szövetségi bíróságnak a megállapodásukat tartalmazó nyilatkozatukat.

Az ausztrál szervezet közel három éve harcol a Volkswagen és annak ausztrál leányvállalata ellen, „hamis vagy félrevezető magatartás” miatt. A gyártó nem foglalt állást a kibocsátás által okozott környezeti vagy egészségügyi hatásokkal kapcsolatban, valamint tagadta, hogy a leányvállalat tagjai tudtak volna a csalásról. A gyártó elfogadta a 75 millió dolláros büntetést, ami az ACCC történetében az eddigi legmagasabb pénzbírság.

A bíróságon múlik a pénzbüntetés nagysága

A szövetségi bíróság bírója, Lindsay Foster azonban elutasította a felek által benyújtott nyilatkozatot, és felháborítónak nevezte azt. A szakértő megkérdőjelezte azt, hogy a vállalat felső rétegei nem tudtak a manipulált kibocsátási szoftverről. Az ACCC elutasította az ügy kommentálását, a büntetés nagyságát azonban a bíróság döntése alapján határozhatják meg – írja a The Guardian.

Kiemelt Partnereink