Elemzések Rákattantak az automata váltókra a britek

Rákattantak az automata váltókra a britek

autopro.hu/V.M. | 2020.09.17 06:20

Rákattantak az automata váltókra a britek

Fotó: BMW Group PressClub Global

2019-ben nagyjából minden harmadik autó automata sebességváltóval került forgalomba az Egyesült Királyságban, nem is olyan sokára pedig már az új autók mintegy felét is automata váltóval adhatják el.

Hirdetés

2000-ben a szigetországban értékesített új autók 14 százaléka volt automata sebességváltós, és az arány az évtized végére is csupán 18 százalékra emelkedett. 2010 és 2020 között azonban felgyorsult a trend, miszerint a kézi sebességváltás már egyre kevésbé népszerű, így 2019-ben már az új járművek 36 százalékát adták el automata sebességváltóval.

2020-ban a manuális sebességváltós autók értékesítéseken belüli aránya már csak alig haladja meg a 60 százalékot, a Glass’s autóipari tanácsadó cég előrejelzése pedig azt mutatja, hogy néhány éven belül arányuk 50 százalék alá fog esni.

Az eladott autók darabszámában kifejezve a változások azt jelentik, hogy míg 2009-ben 335 ezer automata sebességváltós autót értékesítettek, addig 2019-ben már 827 ezret.

A fiatalok már nem szeretnek annyira kapcsolgatni

Az automata váltók terjedésének hátterében több dolog is áll. A Glass’s a népesség öregedésével, illetve az automata váltókkal elérhető fogyasztáscsökkenéssel magyarázza az amúgy Európa szerte megfigyelhető trendet. A Motoring Research hírportál ezeket még az elektromos járművek növekvő eladásaival egészíti ki.

Korábban már a Ford is közölt részletes adatokat arról, hogy az automata sebességváltós járművek mekkora hányadát teszik ki európai eladásainak. Ezekből kiderült, hogy az amerikai márka értékesítéseiben az automata váltók részesedése alig három év alatt megháromszorozódott, elérve mostanra a 31,3 százalékot.

Kiemelt Partnereink