Elemzések Európában is közeleg az automata sebességváltók korszaka

Európában is közeleg az automata sebességváltók korszaka

autopro.hu/V.M. | 2020.07.14 07:23

Európában is közeleg az automata sebességváltók korszaka

Fotó: Ford Media Center

A Ford legfrissebb statisztikáiból is kiolvasható az európai újautó-értékesítéseket jellemző tendencia: az automata sebességváltók növekvő népszerűsége. 2017-től 2020 januárjáig a Ford európai eladásaiban több mint háromszorosára, 10,4 százalékról 31,3 százalékra emelkedett az automata váltós személyautók és furgonok aránya.

Hirdetés

A Ford már több mint 70 éve, a mindössze háromsebességes Ford-O-Matic megjelenése óta kínál automata sebességváltókat. Roelant de Waard, a Ford Europe marketingért, értékesítésért és szolgáltatásért felelős alelnöke elmondta, hogy az automata sebességváltók által kínált előnyök egyike, hogy lehetővé teszik a vezetőknek a legújabb vezetői segédrendszerek használatát. Hozzátette, arra számítanak, hogy ahogy egyre többen döntenek elektromos járművek mellett, a trend folytatódni fog, és az automata sebességváltó lesz az új norma.

A FordPass applikáció egy újabb előnyt kínál, használatával ugyanis bizonyos automata sebességváltós modellek tulajdonosai távolról is beindíthatják a motort, lehetővé téve az utastér klimatizálását vagy a szélvédők jégtelenítésének előbbi megkezdését.

Az automata és a kézi sebességváltós járművek aránya a Ford európai eladásaiban 2017-től 2020 januárjáig.

Az automata és a kézi sebességváltós járművek aránya a Ford európai eladásaiban 2017-től 2020 januárjáig. | Fotó: Ford Media Center

Kelendőek az automata váltós kisautók

Az automata sebességváltók iránti igény növekedéséért részben az felel, hogy a kicsi, valamint középkategóriás autókat egyre gyakrabban választják automata sebességváltóval. 2017-ben például még csak a Ford Fiesták 7 százalékában, míg idén januárban már 30,9 százalékában volt automata váltó.

A nem manuális váltóval szerelt Ford személyautók aránya 2017-ben még csak 8,6 százalék volt, 2020 első hónapjának végére azonban már elérte a 31,6 százalékot.

A furgonok esetében ugyancsak egyre kedveltebb a kézi kapcsolgatás mellőzése. 2017-ben az Európában értékesített Ford teherszállítók 13,4 százalékában volt automata sebességváltó, 2020 januárjában azonban már 31 százalékában.

A németek szeretnek a legkevésbé váltani

2019-ben Európa legnagyobb öt piaca közül Németországban tették ki az eladások legnagyobb hányadát, 32,2 százalékát, az automata váltós típusok, amit sorrendben Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország és végül Olaszország 12,9 százalékkal követett.

A Ford szerint a változások az elektromos és az autonóm járművek térnyerése, illetőleg egy olyan jövő felé mutatnak, ahol a vezetőknek nem kell többé sebességváltással foglalkozniuk.

Kiemelt Partnereink