Elemzések Raiffeisen: a magyar gazdaság nagyon jó helyzetben van

Raiffeisen: a magyar gazdaság nagyon jó helyzetben van

MTI | 2019.07.05 14:24

Raiffeisen: a magyar gazdaság nagyon jó helyzetben van

A magyar gazdaság nagyon jó helyzetben van, a kérdés az, vajon meddig képes a mostanihoz hasonló ütemben fejlődni. Bár hosszabb távon a növekedés lassulhat, a felzárkózás üteme gyors marad.

Hirdetés

A magyar gazdaság az úgynevezett magas nyomású gazdaság jeleit mutatja, amelyre a tartósan alacsony munkanélküliségi ráta, a gyorsan növekvő bérek, az emelkedő infláció, a magas beruházási ráta és az átlagos trend feletti gazdasági növekedés jellemző. A magas nyomású gazdaság mindig egy mélyebb válságot követő elhúzódó és lassú kilábalási időszak után következik be.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője úgy vélte, 2019 második felében már várhatóan láthatók lesznek a növekedés lassulásának jelei. Idén 4,2 százalékos, 2020-ban pedig 3,1 százalékos GDP-növekedési ütemre számítanak a bank szakértői, ezzel együtt gyors marad a magyar felzárkózás folyamata.

Az MNB nem fog egyhamar alapkametot emelni

Jelezte, a maginfláció a következő negyedévekben még magasabbra megy fel, a Központi Statisztikai Hivatal által számított maginfláció átmenetileg 4 százalék fölött tetőzik majd, miközben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által figyelt adószűrt maginfláció 4 százalék körül mozoghat a második félévben. A világ nagy jegybankjainak a lazító politikája miatt az MNB addig halogatja a kamatemelést, ameddig csak lehetségesnek ítéli.

A monetáris politika 5-8 negyedéves távlatában a mostani információk alapján nem indokolt a kamatemelés, a bankközi kamatok szintje 2019 hátralévő részében és 2020-ban egyaránt a mostanihoz közeli mértékű lesz, rendkívül alacsony marad. Az infláció idén éves átlagban 3,2 százalék, jövőre 2,5 százalék lesz. Az euró árfolyama az idén és jövőre is 320 forint körül mozoghat.

Kiemelt Partnereink