Elemzések Parkolás? Megy az kamera nélkül is!

Parkolás? Megy az kamera nélkül is!

autopro.hu/F.M. | 2023.01.24 12:47

Parkolás? Megy az kamera nélkül is!

Fotó: LeasePlan

Bár manapság parkolókamera és radar is segíti munkánkat úti célunk elérésekor, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a folyamat mindezek nélkül is megoldható. Csak szükségünk van valakire, aki segít megtenni az első lépéseket és irányítja a tanulási folyamatot. Ha két egyszerű dolgot szem előtt tartunk, az autó szinte magától gördül be a választott parkolóhelyre.

Hirdetés

A legtöbb autós valószínűleg már megszokta, hogy hátramenetben vagy parkolásnál a jármű sípszóval jelzi az akadályokat. Némely jármű rendelkezik komplexebb hátrameneti asszisztens rendszerrel is, ami akár kamerát vagy intelligens parkolórendszert is tartalmazhat. Adott esetben természetesen egy jelenlévő személy segítségét is kérhetjük, hogy figyelje járművünk holttereit. De hogy működik ez a valóságban?

A megfelelő helyen – kiabálás nélkül

Annak aki segíteni akarja vezetőtársa munkáját, két fontos alapvető szabályt kell betartania. Így az autó biztosan a parkolóhelyen fog kikötni!

A segítő személynek a megfelelő helyen kell állnia, ahol őt a parkolást végző sofőr is jól látja. Ideális esetben ez a hely az autó mellett található. Sose álljon a jármű elé vagy mögé, mivel ott nagyobb az esélye a baleseteknek. Továbbá az útra állni sem tanácsolt, mivel ott más járművek útját keresztezhetjük.

Az irányításkor lehetőleg a szavak helyett mutogatással segédkezzünk. Ulrich Chiellino, az ADAC közlekedési pszichológusának magyarázata szerint: „inkább a kezünkkel mutogassunk a kiáltások helyett.” A vezető számára könnyebb kizárólag vizuális jelzésekre koncentrálni. A kiabálás még árthat is, ha inkább eltereli a figyelmet.

Továbbá fontos, hogy az irányító személy a teljes környezetet szemmel tartsa, hogy a sofőr teljesen rábízhassa magát. Illetve nem csak a többi parkoló járműre kell figyelni, hanem minden más akadályra, a padkára vagy esetleg más arra közlekedő járművekre is. Ha a sofőr elveszti a szemkontaktust a segítőjével, meg kell állnia és megkeresi a segítőt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink