Elemzések Öt ok, amiért a téli gumicsere nem várhat

Öt ok, amiért a téli gumicsere nem várhat

autopro.hu | 2023.12.12 07:17

Öt ok, amiért a téli gumicsere nem várhat

Fotó: Freepik

December hónap beköszöntével az ország számos pontján lehullott az első hó. Így azok számára, akik még nem gondoskodtak a téli gumi felszereléséről, épp itt az ideje az évszaknak megfelelő abroncsokra váltani. Cikkünkben összefoglaltuk a témában felmerülő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

Hirdetés

Mikor jön el a téli gumicsere ideje?

Autós körökben jól ismert a 7 Celsius-fok szabály, amely segíthet eldönteni, mikor érdemes téli gumira váltani. A szabály szerint akkor jön el a gumicsere ideje, amikor a középhőmérséklet tartósan hét fok alatt van. Hazánkban erre késő ősszel - kora télen kerül sor.

Miért tilos télen a nyári abroncsokkal közlekedni?

A téli gumicsere időigényes és gyakran költséges, így érthető, hogy sokan szeretnék elkerülni. Bár hazánkban nem tiltja törvény a nyári abroncsok használatát a fagyos hónapokban, ez mégis mindenképpen kerülendő. A következőkben bemutatjuk, miért érdemes az évszaknak megfelelő kialakítású gumikat választani!

1. Alacsonyabb tapadás

A nyári gumiabroncsok futófelületén található mintázatot a meleg időszak vezetési körülményeire optimalizálták. Általában kevésbé horgonyolt és nagyobb felületen érintkezik az aszfalttal, mint a téli abroncsok. A nyári gumik jelentősen alacsonyabb tapadást biztosítanak a fagyos és jeges utakon, mint a téli abroncsok.

2. Kedvezőtlenebb úttartás

Úttartás alatt azt értik, hogy a fékezésre, gyorsításra és egyéb manőverezésre hogyan reagál a gumiabroncs. Az úttartás nem csupán a vezetési élmény, hanem a közlekedésbiztonság szempontjából is kiemelten fontos. Mivel a nyári abroncsok téli körülmények között kisebb tapadást biztosítanak, így úttartó teljesítményük is alacsonyabb.

3. Rideggé válik az anyaga a fagyos időben

A nyári abroncsok 7 Celsius-fok hőmérséklet alatt rideggé válnak, amely rontja a teljesítményüket. Ezzel szemben a téli abroncsok egyedi anyagösszetételüknek köszönhetően a hidegben is megőrzik elaszticitásukat.

4. Tilos a téli használatuk számos környező országban

Azok számára, akik gyakran járnak sítúrára vagy rajonganak a téli autós utakért, elkerülhetetlen az évszaknak megfelelő gumi beszerzése, hiszen a környező országok többségében kötelező a használatuk. Súlyos pénzbírságot szabhatnak ki azokra az autósokra, akik nyári gumikkal közlekednek. Sőt, egyes országokban megtagadhatják a határátlépést téli gumi szett hiányában.

5. Csak hosszabb féktávval képes megállni jeges és havas úton

Az alacsonyabb tapadás következtében a féktáv is drasztikusan megnő a nyári gumival való közlekedésnél. Független tesztek eredményei szerint akár 25-50 százalékkal is megnőhet a féktávolság.

Fotó: Freepik

A téli abroncs csere akár saját kezűleg is elvégezhető?

Amennyiben rendelkezik valaki a szükséges műszaki ismeretekkel és felszereléssel, akkor a gumicsere akár otthon is elvégezhető. Fontos a gyártói előírásoknak megfelelően eljárni és figyelni arra, hogy a felnivel kompatibilis abroncs kerüljön az autóra. A szerelési feladatok végeztével pedig kihagyhatatlan lépés a guminyomás ellenőrzése.

Egy, a Nemzetközi Automobil Szövetség által készített kutatás arra mutatott rá, hogy a résztvevők több mint kétharmada az optimálistól eltérő nyomással közlekedett. A túl alacsony vagy magas guminyomás számos negatív következménnyel járhat:

  • fokozza a fogyasztást,
  • csökkenti az abroncs élettartamát,
  • rontja a teljesítményt.

A guminyomás ellenőrzéséhez és szabályozásához a kompresszor jelenti a legjobb választást. A szerszám segítségével precízen beállítható az autó gépkönyvében szereplő optimális nyomás. További előny, hogy a kompresszor sokoldalú eszköz, amit számos hétköznapi helyzetben lehet használni. Felfújható vele a biciklikerék vagy focilabda is.

Zákány Szerszámház Kft., a megbízható szerszám webshop, ahol megtalálható minden az autószereléshez

Szeretné megspórolni a gumicsere költségét? Szívesen végezné el saját kezűleg ezt a feladatot? Ehhez szüksége lesz speciális szerszámokra! A Zákány Szerszámház Kft. oldalán minden szükséges eszközt megtalál. Fedezze fel a szerszám webshop széles kínálatát és szerezzen be a mindent egy helyről!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink