Elemzések Ömlött a pénz a beszállítókhoz – ez volt a 15. hét

Ömlött a pénz a beszállítókhoz – ez volt a 15. hét

Pardavi Mariann | 2016.04.18 11:25

Ömlött a pénz a beszállítókhoz – ez volt a 15. hét

A magyar beszállítók az elmúlt héten vásároltak, fejlesztettek, beruháztak, új embereket vettek fel. Nézzük, mi történt pontosan a 15. héten!

Hirdetés

Gyártók

Egyre többen egyre bátrabban hangsúlyozzák, hogy ideje lenne észrevenni és kihasználni idehaza a személyautók gyártása mellett a mezőgazdaság által kínált piaci rést. Úgy tűnik, az ismert nevű nagyvállalatok helyett egy délvidéki családi vállalkozás töltheti be az úttörő szerepet, visszahelyezve a magyar járműipar portfóliójába a traktorgyártási tevékenységet. Renner Tamással beszélgettünk, a jánoshalmi székhelyű Renner Bt. műszaki igazgatójával.

A héten tíz Rába márkajelzésű fecskendős kocsit és öt Iveco emelőkosaras tűzoltójárművet vehetett át 11 megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Előbbiek a programban elkészült első hazai gyártású járművek. A járművek összértéke csaknem 2,5 milliárd forint.

Szintén a Rába jelentett be 10,5 milliárd forintos technológiafejlesztést és kapacitásbővítést. A beruházás előkészítése még idén elindul, várhatóan 2019-ben fejeződik be.

Beszállítók

Tízéves jubileumát ünnepli a tatabányai AGC: Magyarországon 2004-ben jegyezte be a vállalatot a cégbíróság. A következő évben zajlott a gyár építése a Tatabánya-Környe Ipari Parkban, majd 10 évvel ezelőtt, 2006 áprilisában indult meg a tömegtermelés, az első kiszállítások az autógyáraknak.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még februárban engedélyezte, hogy a ThyssenKrupp Ferroglobus Kereskedelmi Zrt. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen az Ib Andresen Industri Magyarország Acélmegmunkáló Központ Kft. Az ügy hátteréről és az új vállalat jövőjéről Petró Zoltán vezérigazgatót kérdeztük.

280 millió forintból új üzemcsarnok épült és gépeket szereztek be a székesfehérvári, CNC megmunkálással és porszórással foglalkozó családi vállalkozásnál. A Linardics új, ötszáz négyzetméteres üzemcsarnoka 102 millió forintos, önerős beruházással valósult meg hat új munkahelyet teremtve. Az acél és alumínium munkadarabok porszórására alkalmas automata gépet 178 millió forintból vásárolták meg.

2,8 milliárd forintból épített új üzemet Datalogic Balatonbogláron. Az elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó olasz csoport leányvállalata a közel 200 embernek munkahelyet biztosító 7 ezer négyzetméteres üzemet hamarosan bővíteni kívánja, ehhez a területet már megvásárolták a helyi önkormányzattól.

370 millió forintért vásárolt fröccsöntőgépeket az Eckerle. Az egyebek mellett elektromotorok alkatrészének tervezésével, előállításával, fröccsöntött műanyag alkatrészek gyártásával, illetve manuális és automatizált gyártósorok fejlesztésével is foglalkozó cégcsoport tájékoztatása szerint megrendeléseik folyamatos növekedése miatt indították el nagyobb üzemegységük kialakítását Bólyban, ahol hatvan fröccsöntő gépet állítanak üzembe.

A Pirelliből kivált, energia- és telekommunikációs kábelek gyártásában globálisan piacvezető Prysmian csoport beruházását április 14-én adták át. A beruházás nyomán a 250 munkavállalót foglalkoztató kisteleki kábelgyártó éves kapacitása 18 ezer 800-ról 25 ezer 800 tonnára nő.

A Schaeffler Csoporthoz tartozó, csapágyakat gyártó FAG Magyarország Ipari Kft. 25 milliárdos beruházás révén, új üzemcsarnok építésével növeli kapacitását. Akár a régió legnagyobb munkáltatójává is válhat. 510 munkatársat akarnak felvenni.

Megduplázta nyereségét a Graboplast, ugyanis több mint kétszeresére, 467 millió forintra nőtt a adózott nyeresége a 2014. évihez képest.

Márciusban igazolt új ügyvezetőt a budapesti székhelyű, navigációs szoftvereket gyártó NNG Kft. Az angol származású Giles Shrimpton az internet-alapú autóipari szoftverek felé forduló vállalatot intenzív növekedési szakasz küszöbén veszi át.

Szolgáltatók

A Murrelektronik megvetette a lábát a szerszámgépgyártás, raktározás, élelmiszeripar, logisztika, automatizálás, repülőtéri technológia területén, de ezek mellett a kezdetektől fogva az egyik legfontosabb területüknek az autóipar számít. Andreas Chromy, a Murrelektronik Austria & CEE ügyvezetője válaszolt az autopro.hu kérdéseire.

A héten brit vállalatok és szervezetek képviselőivel beszélgettünk az Ipar 4.0 témájában rendezett üzleti rendezvényen. Egybehangzóan állítják: sokkal bátrabban kéne hirdetni a nagyvilágban a hazai járműipar eredményeit.

Oktatás

Autót adományozott az Opel-gyár a szombathelyi diákoknak: a szentgotthárdi vállalat így segíti a Savaria Közlekedési Szakképző Iskola tanulóit az iparággal való megismerkedésben.

Techtogether

Eldördült a Techtogether Junior Győr startpisztolya április 15-én: a támogató cégek jelenlétében ismét megmutathatták a régió diákjai tudásukat. A rendezvényt azzal a céllal hívta életre szakportálunk, hogy segítsen a munkaerőre vágyó cégeknek a megoldást találni gondjaikra. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora szerint a kíváncsi diákból lesz jó mérnök.

Úgy tűnik, elég kíváncsiak a BME hallgatói. 2014-ben a Gépészmérnöki Kar három gépészmérnök hallgatója alapította azt a csapatot, mely azzal a céllal jött létre, hogy egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású hajót tervezzen és építsen.

Betekinthettek olvasóink a győri formulaautó építők mindennapjaiba. Videóval mutatták meg, hogyan készülnek a Formula Student versenysorozatra.

Idén is megrendezte a Széchenyi István Egyetem a Gépész- és Mechatronikai Mérnök Hallgatók Országos Konferenciáját, a GMHOK-t. A tizedik találkozó mögé tíz helyi autóipari vállalat állt, és közel száz gépészmérnök-hallgató oldotta meg a cégek által kapott mérnöki problémákat.

Kiemelt Partnereink