Elemzések Olvasóink szerint jót tesz a dashcamek használata

Olvasóink szerint jót tesz a dashcamek használata

Pörge Béla | 2022.03.15 16:20

Olvasóink szerint jót tesz a dashcamek használata

Fotó: Twitter/Dash Cam Network

Egyre többen használnak Magyarországon fedélzeti kamerát (dashcamet) az autójukban, azonban a kamerahasználatra vonatkozó felméréssel nem találkozni. Az autopro.hu házon belül mérte fel az autósok kamerához való viszonyulását.

Hirdetés

Az autopro.hu online kérdőív segítségével végzett felmérése nem számít reprezentatív mintának, hiszen alapvetően az olvasóinkat kérdeztük meg a fedélzeti kamerák használatáról, nem pedig az össztársadalomból vettünk nem, korcsoport és lakhely szerint mintát. Ennek ellenére érdekes adatokat kaptunk.

A kérdőívet 211-en töltötték ki, túlnyomó többségben (96,2 százalékban) férfiak. A kitöltők életkor szerinti megoszlása már jobban hasonlít a magyar viszonyokhoz: a korfa itt sem arányos, a válaszadók 11,4 százaléka 70 éves, vagy annál idősebb volt, miközben 17 és 29 év között csak 8,1 százalék volt. A legtöbben az 50 és 69 év közötti kategóriába estek (52,1 százalék), de jelentős szeletet (28 százalék) adnak a 30 és 49 év közötti válaszadók is.

A lakhely alapján a 100 ezer lakosnál nagyobb településen élő kitöltők voltak többségben (37 százalék), de meglepően sok válaszadó érkezett 10 és 50 ezer fő közötti városból (21,8 százalék) és 10 ezer főnél kisebb, de 2500 főnél nagyobb településről is (18 százalék). 11,4 százalék kistelepülésről származik, 10,4 százalék 50 és 100 ezer közötti városból.

A kamerahasználat még nem olyan elterjedt

A kérdőívet kitöltők 55 százaléka használ fedélzeti kamerát az autójában, 45 százalék viszont nem. S hogy miért nem használnak sokan kamerát? Ez sajnos pontosan nem derült ki: 24,2 százalék szerint túl költséges berendezés, 7,1 százalék feleslegesnek tartja, 3 százalék nem is ért egyet a használatával, míg 21,2 százalék nem válaszolt a kérdésre.

Érdekes, hogy a legtöbben - 44,4 százalék – egyéb okot nevezett meg arra, hogy miért nem használ kamerát. Ehhez képest különösen érdekes, ahogyan a felvételek alapján induló eljárásokról vélekednek az olvasóink!

Aki bűnös, bűnhődjön!

Mindössze egyetlen olyan válaszadó volt, aki nem ért egyet azzal, hogy a fedélzeti kamerák felvétele alapján eljárás induljon a szabálytalan autósokkal szemben. Igaz, 20,4 százalék balesethez köti az egyetértését, azaz csak akkor támogatja az eljárás indítását, ha valami balesetet rögzített a kamera.

A kérdőívünket kitöltő olvasóink 47,4 százaléka szerint javítható a fedélzeti kamerákkal a közlekedésbiztonság, további 47,4 százalék szerint csak abban az esetben lesznek biztonságosabbak az utak a daschcamek segítségével, ha a hatóságok kellő szigorral járnak el. 5,2 százalék azonban úgy véli, a kamerák használata nem segít a közlekedés biztonságán.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink