Elemzések Nhp nélkül a hitelpiac összeesne, mégis megszüntetik

Nhp nélkül a hitelpiac összeesne, mégis megszüntetik

MTI | 2015.05.22 08:59

Nhp nélkül a hitelpiac összeesne, mégis megszüntetik

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerint fokozatosan lehet kivezetni a növekedési hitelprogramot (nhp).

Hirdetés

Nagy Márton erről a Magyar Hírlap pénteki számában közölt interjúban beszélt. Kifejtette: a növekedési hitelprogramon kívüli hitelezés gyenge, "ha a jegybank holnap visszavonná ezt a programot, a hitelpiac összecsuklana", ezért fokozatosan lehet kivezetni. Figyelni kell a bankok vállalásainak teljesülését, az nhp-n kívüli hitelezés alakulását.

Így hatott az nhp (barna színnel) a hazai hitelállomány változására

Hozzátette: ha pozitív fejleményeket látnak, fokozatosan kilépve csökkentik a bankok jegybanktól való függőségét. Az igazgató a jövő év elejétől valószínűnek tartja a jegybanki program feltételeinek szigorítását vagy a rendelkezésre álló összeg mérséklését.

Nagy Márton beszélt arról is, hogy a jegybank évi 6-7 százalékos vállalati hitelállomány-bővüléssel lenne elégedett, amely bankrendszeri szinten 2015 és 2017 között évente 430-450 milliárd forintos állománynövekményt jelent a jelenlegi 6300 milliárd forinthoz képest.

Kiemelt Partnereink