Elemzések Nem hisznek a németek a belső égésű motor tiltásában

Nem hisznek a németek a belső égésű motor tiltásában

autopro.hu/P.B. | 2024.01.02 16:17

Nem hisznek a németek a belső égésű motor tiltásában

Fotó: Pixabay

Egy felmérés szerint a németek többsége egyszerűen nem hiszi el, hogy 2035-től betiltják a belső égésű motorral szerelt új autók forgalmazását az Európai Unióban. Tény, hogy a témát sok vita övezi most is.

Hirdetés

Mint ismert, az Európai Unió jelenlegi tervezete szerint 2035-től a hagyományos belső égésű motorral szerelt új autókat már nem vehetik nyilvántartásba az EU-ban. A téma jelenleg is politikai viták tárgya, egy friss felmérés szerint ráadásul Németországban szinte senki sem hiszi el, hogy a tiltás valóban megtörténik.

A belső égésű motorok 2035-ös tiltását komoly politikai vita kíséri, az is folyamatosan kérdés, hogy az alternatív hajtások közül mi és hogyan kaphat majd szerepet 2035 után. Az Európai Parlament döntése közel sem volt egyhangú: a belső égésű motorok 2035-től való tényleges betiltása mellett 340 szavazat érkezett, míg 279 ellenezte azt.

Nem hiszik el a németek

A döntés megosztó mivoltával ellentétben az Automobilwoche megbízásából készült felmérés szerint az teljesen egyértelmű, hogy a németek nem hiszik el, hogy tényleg nem lehet majd hagyományos új autókat vásárolni az EU-ban 20235-től.

A lap megbízásából készült Civey-felmérés eredményei világosak. A kérdés a következő volt: „Feltételezi, hogy az EU-ban az új autók belső égésű motorjainak 2035-re tervezett betiltását ismét elhalasztják?” A megkérdezettek 81 százaléka válaszolt igennel, 61 százalék „határozottan” hisz ebben, 20 százalék „valamelyest” meg van róla.

Alig hiszi el valaki, hogy 2035-től a belső égésű motorok tilalma a tervek szerint életbe lép. Mindössze hat százalék számít arra, hogy „semmilyen körülmények között” sem halasztják el a bevezetést, mellette hét százalék volt, aki „inkább nem” számít erre. A megkérdezettek mindössze ha százaléka volt bizonytalan a kérdésben.</p>

A Civey körülbelül 2500, az autóipar iránt érdeklődő személyt kérdezett meg online a 2023. december 21. és 28. között zajló kutatásában – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink