Elemzések Nem az autóktól tartanak leginkább a gyalogosok

Nem az autóktól tartanak leginkább a gyalogosok

autopro.hu/Sz.P. | 2023.12.03 12:17

Nem az autóktól tartanak leginkább a gyalogosok

Fotó: Pixabay

A német ADAC autóklub egy kérdőívben mérte fel, hogy hol érzik magukat a legnagyobb biztonságban a gyalogosan közlekedők, illetve mitől tartanak a leginkább – meglepő módon nem az autósoktól.

A német gyalogosok Münchent szeretik a legjobban, holtversenyben Potsdammal – derül ki az ADAC felméréséből. Érdekesség, hogy bár München belvárosában számos sétálóutca található, hatalmas az autóforgalom is a városban, amit a német dugóstatisztikák dicstelen első helyezése is tükröz. Úgy tűnik, a helyiek képesek együtt élni ezzel az ellentmondással.

Mitől lesz egy város vonzó a gyalogosok számára? „A megkérdezettek különösen ott érzik magukat biztonságban, ahol sok a közlekedési lámpa és a zebra. München pozitívan emelkedik ki a téli takarítási szolgáltatások tekintetében is - a bajor főváros járdáinak állapota országos szinten is a legjobbnak bizonyult” - összegzi az eredményeket az ADAC.

A gyalogosokat a biciklisek és az e-rollerek zavarják

A válaszadók 53 százaléka szerint az elektromos rollerrel közlekedők a legvakmerőbbek az utcán, őket követik a kerékpárosok 49 százalékkal, majd a többi járókelő 34 százalékkal. Ennek fényében érthető az elektromos rollerek többször tárgyalt tiltása. A gyalogosok számára a legkevésbé zavaró tényezőt az autósok jelentik 31 százalékkal.

„Viszont ők a gyalogosokat ért balesetek legfőbb okozói” - magyarázza az ADAC.

A müncheni „Mobil in Deutschland” autóklub tavaly megmutatta, hogy a kerékpárosok is tudnak bajt okozni. A klub egy júniusi napon 12 órán át végzett forgalomszámlálást. A megdöbbentő eredmény szerint 133-an, vagyis a megszámolt kerékpárosok 6,4 százaléka hajtott át a piroson egy nap alatt.

Ne zárjuk ki a világot!

Néha azonban nem a többi közlekedő veszélyezteti a gyalogosokat. „Sajnos a gyalogosok gyakran veszélybe sodorják magukat. Legyen szó arról, hogy a mobiltelefonjukkal elfoglalva nem figyelnek a forgalomra, vagy fejhallgatót viselnek, és csak korlátozottan érzékelik a környezetüket, vagy éppen semmit sem hallanak. Ráadásul sokan csak azokat a közlekedési szabályokat tartják be, amelyeket ők maguk is észszerűnek tartanak. Ez azt is megmagyarázza, hogy a többi közlekedőt miért idegesítik annyira a gyalogosok” - mondja Alexander Kreipl, az ADAC Südbayern közlekedési szakértője.

Németországi viszonylatban a gyalogosbiztonság szubjektíve alig javult. Csak minden második ember érzi magát biztonságban az utcán - derül ki a felmérés legfrissebb országos eredményeiből. A balesetek száma azonban csökkent, és a naponta több tízmillió utcákon közlekedő emberhez képest rendkívül alacsonyak, így az ADAC sajtóközleménye drámaibbnak írja le a helyzetet, mint azt a statisztikák sugallják: 1980-ban még mindig több mint 3700 (!) gyalogos halt meg balesetben Németországban.

A következő években a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatbázisa folyamatos csökkenést regisztrált. 2021-ben 343-an haltak meg az utcákon, ez rekordalacsony érték, ami persze részben a karantén idején a kijárási tilalmakkal és a távmunkával magyarázható. De még 2022-ben sem emelkedett ugrásszerűen a halálos áldozatok száma, csak a 368-at érte el, ami az 1980-as áldozatok számának tizede. 2022-ben összesen 2788 halálos áldozata volt a közúti baleseteknek Németországban - írja a Focus.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink