Elemzések Ne keresd a tökéletes beszállítót!

Ne keresd a tökéletes beszállítót!

Kuthi Áron | 2019.11.22 04:45

Ne keresd a tökéletes beszállítót!

"Ha a mobilitási iparban dolgozol, akkor jó szektorban működsz, ám most rengeteg kihívás van körülöttünk" - kezdte előadását Hanno Miorini, a A Bosch eredetialkatrész üzletágának kereskedelmi vezetője az idén Budapesten megrendezett CEE Automotive Forumon, ahol több mint 250 közép- és kelet-európai autóipari szakember találkozott.

Hirdetés

A gyártókat, beszállítókat, tanácsadó cégeket képviselő előadók az autóipar előtt álló, a szakmában dolgozók által jól ismert trendekről, kihívásokról beszéltek, így természetesen visszatérő téma volt az elektrifikáció megállíthatatlannak tűnő folyamata, a mobilitás automatizálása, az Ipar 4.0, a fogyasztói igények átalakulása, valamint a megosztott mobilitás felé való elmozdulás. És valóban, Kína technológiai felzárkózása, a világkereskedelmi feszültségek, a brexit problémája szintúgy sokszor felbukkant, jelezve az ágazati aggodalmak forrásait.

Hanno Miorini a Bosch válaszát mutatta be a fenti kihívásokra. A német multinacionális vállalat a mobilitást szolgáltatásként fogja fel, és a cég nem tesz mást, mint a mobilitási szolgáltatóknak eszközöket kínál ahhoz, hogy szolgáltatásaikban sikeresek legyenek. Végső cél a kibocsátámentesség, balesetmentesség és stresszmentesség. Ennek az útja ma az elektrifikáció, de a vállalat komolyan vizsgálja az üzemanyagellás technológiát, mert látja, hogy például a Nikola jelentős eredményeket ért el ezen a téren.

Bonyolódik az élet az autonóm járművekkel

A budapesti lábbal is rendelkező frankfurti központú Bird&Bird ügyvédi iroda előadói, Christian Kessel és Arányi Dániel a gyártó és beszállító közötti jogviták rendezésének egyre bonyolódó környezetéről beszéltek. Mivel a gyártási értékláncba egyre több új szereplő - elsősorban elektronikai gyártó illetve szoftverfejlesztő - cégek jelennek meg, a szolgáltatások pedig egyre bonyolultabb felépítésűek, termékhiba, hibás széria esetén egyre nehezebb a felelősség megállapítása. A hagyományos járművek fékhibája okának feltárása viszonylag egyszerű, de mint arra a szakértők rámutattak, az autonóm funkciókkal bíró jármű hibás döntése, hibás működése esetén sokkal nehezebb kideríteni, hogy a szenzor gyártója, a felhőszolgáltató, vagy épp a fékolaj gyártója a felelős.

"Jelenleg a Tier1, Tier2 és OEM közötti viszonyban dől el a felelősség, de az új business modellben ezt teljesen újra kell gondolni" - hangsúlyozta Kessel. A diszruptív technológia korában a termékek sokkal összetettebek, több interfész jön a képbe, a szerződéses felelősség is sokkal sokrétűbb. Épp ezért fontos a felelősségi körök világos lefektetése, risk mátrix felállítása. "De bármilyen rossz a beszállító terméke, a jog mindig lehetőséget ad a felelősség csökkentésére, arra, hogy a követelő fél által meghatározott összeget csökkenteni lehessen" - fogalmazta a szakjogász.

Stabilizálódás, nem válság

Charles Wassen, a győri Dana igazgatója, a cég országigazgatója kemény piaci kihívásokról beszélt hozzászólásában, amelyekre a cég eszközbeszerzésekkel, költségcsökkentéssel, LEAN-folyamataik fejlesztésével válaszolt. Mint mondta, ők is érzik a megrendelésállomány csökkenését, ám az üzletember nem lát okot arra, hogy válságról beszéljünk, inkább egy, a bővülés utáni stabilizáció fázisába ért az autóipar.

Michal Stefek, a Kecskeméten is üzemet működtető Brose ajtó- és ülésrendszereket gyártó vállalat kelet-európai beszerzési vezetője az ideális beszállító ismérveiről beszélt. Mi vagy ki számít megbizható beszállítónak? Három csoportba rendezve a kritérumokat 1. minőség, versenyképesség, gyorsaság, rugalmasság, pénzügyi stabilitás. 2. proaktivitás, őszinteség, lojalitás a vevők irányában, értékelvűség. 3. fejlődőképesség, tudatosság a beszállítói értéklánccal kapcsolatban, innováció. A beszerzési vezető a Szerbiába, Pancevoba tervezett új gyárukról, a beszállítói bázis felépítéséről is beszélt. Mint rámutatott, Kelet-Európában sokkal nagyobb merítésből sokkal kevesebben maradnak fenn a rostán, és közülük is sokkal kevesebbel kötnek üzletet.

"Ne keresd a tökéletes beszállítót" - szólt Stefek tanácsa. "Elég, ha az adott beszállítód 80%-os, mert ezt még be lehet hozni. Végtére is minden üzlet emberi interakciókról szól, és ha mindkét fél akarja az üzletet, az létre fog jönni. " A lényeg a bizalom felépítése, a tanításra való készség, a kockázatokra való felkészülés.

És miért érdemes Szerbiában befektetni?

Stefek válasza erre az, hogy az ország intenzíven befektet az elektromos mobilitás fejlesztésébe, alacsony a munkaerő költsége, nagyon jó esélye van az országnak, hogy kiváló színvonalú egyetemei legyenek, és hogy az onnan kijövő szakemberek el is érjék a piacot. Mint mondta, a kivándorlás jelenségétől nem tartanak, az utóbbi időben tapasztalható a visszatelepülés is.

A konferencián a felzárkózó országokat képviselte Ukrajna is, illetve a UkraineInvest ügynökség is, amelynek előadója, Mikhailo Lukasik a 40 milliós ország informatikai potenciáljáról beszélt. Mint mondta, nagy fejlődést él meg Ukrajna az IT területén, a fiatal generáció tagjai nagy számban tanulják ezt a szakmát, sok neves nemzetközi versenyről hoznak el nagy díjakat. KIjev és Harkov számít a legnagyobb IT-hubnak több mint 300 IT céggel. Hangsúlyozta a munkaerőköltség alacsony voltát (a németnek a negyede), az országot mint az autóipar előtt álló nagy, felfedezni érdemes területét mutatta be.

Kiemelt Partnereink