Elemzések NASA-alapú technológiák a CES-en – Ez történt az 1. héten

NASA-alapú technológiák a CES-en – Ez történt az 1. héten

Wurmbrandt András | 2017.01.09 12:30

NASA-alapú technológiák a CES-en – Ez történt az 1. héten

A 2017-es Consumer Electronics Shown (CES) tartott prezentációjában Carlos Ghosn a Nissan igazgatótanácsának elnök-vezérigazgatója több olyan technológiát és partneri együttműködést jelentett be, melyek a zéró emissziós és halálos közlekedési balesetektől mentes mobilitás jövőjét szolgálják. 2017 első hetén a szakma Las Vegasra koncentrált, de azért más is történt, itt mutatjuk, miről maradt le, ha még csak most kezdi az évet.

Hirdetés

Gyártók

A Magyar Suzuki 2009 óta először ismét rekord értékesítéssel zárta belföldön a 2016-os évet, a márka magyarországi piaci részesedése a 2015-ös 9,72 százalékról 11,67 százalékra nőtt.

A Ford Motor 700 millió dolláros beruházással bővíti az amerikai Michigan államban működő Flat Rock összeszerelő üzemet a következő négy évben, 700 új munkahelyet teremtve. A beruházást abból az 1,6 milliárd dolláros összegből finanszírozza, amit korábban egy új mexikói üzem felépítésére szánt. A mexikói beruházás törlése mögött a január 20-án hivatalba lépő Donald Trump nyomása sejthető.

Sikeres üzleti évet zárt 2016-ban a Ford Magyarországon, melyhez a tavaly bemutatott 13 új vagy megújult modell is jelentősen hozzájárult. Az is kiderült, hogy ha új autóról van szó, a magyarok többsége Fordot vesz.

Indul a Gigafactory. A július óta tartó próbaüzem után a Tesla várva-várt telephelye a Powerwall akkumulátorokkal kezdi a munkát. A Model 3 telepeinek gyártása az év második felétől indul, akkor az alkalmazotti létszám is megugrik.

Beszállítók

Nagy teljesítményű gépekkel bővíti kapacitását a győri Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft., az 500 millió forintos fejlesztés több mint felét vissza nem térítendő uniós támogatásból fedezik.

Belecsap a mesterséges intelligencia fejlesztésébe a ZF. A beszállító ezentúl az Nvidiával közösen készít platformot az AI számára. A cél főleg az önjáró autók és haszongépjárművek még pontosabb tájékozódásának segítése.

Okosotthon, okosváros, hálózatba kapcsolt mobilitás és Ipar 4.0. Ezekre a témákra összpontosított világ legnagyobb fogyasztói elektronikai szakvásárán a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szolgáltatója, a Bosch. Hogy miért jó, ha az autóm beszélget a lakásommal? Itt kiderül.

Szolgáltatók

Nem várt ellenszelet kaphat a német útdíj. Ausztria egységbe kovácsolná a Németországgal szomszédos országokat, már január elejétől megkezdené az egyelőre csak részben hivatalos találkozók lebonyolítását.

Százból 96 cégnél munkaerőhiány van. A cégek 81 százalékának leginkább szakmunkásra lenne szüksége, csaknem minden harmadik keres segéd-, illetve betanított munkást is, egyötödüknél pedig diplomás végzettségű munkavállaló hiányzik.

Fontos évnek ígérkezik az idei, mivel a gépjárműimportőrök arra számítanak, hogy a válság után idén először haladja meg a 100 ezret a behozott új személyautók száma, és 132 400 körül várják a forgalomba helyezést a teljes gépjárműparkban. A személygépkocsik behozatali piacát még mindig hígítja-rontja a rengeteg használtautó-eladás, ami főként abban látható, hogy a hazai autók átlagéletkora egyelőre nem kezdett meredek csökkenésbe.

Kiemelt Partnereink