Szolgáltatók Nem várt ellenszelet kaphat a német útdíj

Nem várt ellenszelet kaphat a német útdíj

autopro.hu/B.B. | 2017.01.02 10:19

Nem várt ellenszelet kaphat a német útdíj

Ausztria egységbe kovácsolná a Németországgal szomszédos országokat, már január elejétől megkezdené az egyelőre csak részben hivatalos találkozók lebonyolítását.

Hirdetés

Az osztrák közlekedési miniszter tehet keresztbe a személyautókra vonatkozó németországi autópályadíjak bevezetésének. Jörg Leichtfried ugyanis Brüsszelben találkozik a Németországgal szomszédos országok szakértőivel, melyre az útdíjat tervező németek képviselőit nem hívták meg. A tárgyalásokba egyelőre az Európai Uniót sem vonnák be.

Az épp csak kialakuló feszültségnek és az erre alapozni tervezett szövetségnek van alapja, az osztrák miniszter korábban már egy, az EU közlekedési biztosának írt levélben is egyértelművé tette, hogy nem támogatja a németek törekvését: míg a tervezett autópályadíjak minden személykocsira vonatkoznának, a német sofőrök (különösen az alacsony károsanyag-kibocsátású személykocsik tulajdonosai) annak összegét levonatnák fizetendő gépjárműadójukból. A megkülönböztetés Leichtfried szerint ellentmond az uniós jognak is.

Ahogy ilyenkor az várható, Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter természetesen visszautasította a vádakat, sőt az elmúlt évek osztrák útdíjtételeinek emelését is felemlegette, írja az Automobilwoche.

Azt, hogy kényes ügyről van szó, jól mutatja, hogy több politikus is állást foglalt. A németek és a fő tiltakozó Ausztria között mélyülő vita miatt aligha törlik el az útdíj tervezetét, ám a német autósok leendő adókedvezménye kárba veszhet.

Kiemelt Partnereink