Elemzések Miért hagyják ott a nők a gyáripart?

Miért hagyják ott a nők a gyáripart?

autopro.hu/P.B. | 2021.06.13 12:21

Miért hagyják ott a nők a gyáripart?

Fotó: Pexels

Egy friss felmérés szerint hiába a gazdasági kilábalás és újraindulás, a nők ugyanazokkal a problémákkal találkoznak a gyáriparban, mint a koronavírus-járványt megelőzően. A problémák akár olyan komolyak is lehetnek, mint a szexuális zaklatás.

Hirdetés

Az autopro.hu nemrégiben beszámolt róla, hogy a nők alapvetően ritkábban választják a gyáripart és a kutatás-fejlesztést karrierként, mint a férfiak. Az ipari pálya egyszerűen kevésbé vonzó a nők számára, ráadásul akik mégis itt próbálnak szerencsét, azok nagyobb eséllyel váltanak pályát, mint az ugyanolyan munkakörben dolgozó férfiak.

A korábban idézett Kelly Services-felmérés szerint a nők hetven százaléka a rossz munkahelyi légkör miatt távozik a gyártásból, míg az American Association of University Women (AAUW) legújabb tanulmánya arra mutat rá, hogy eleve nagyobb eséllyel hagyják ott a munkahelyüket a nők a gyáriparban, mint más szektorokban.

A fenti megállapítások akkor is igaznak bizonyultak, ha életkor, rassz, családi háttér vagy anyagi háttér alapján súlyozták az adatokat.

Nem új problémák

Az IndustryWeek cikke szerint alapvetően nem új problémákkal szembesülnek a női dolgozók a gyárakban: egyenlőtlen fizetés, szexuális zaklatás, kevesebb lehetőség az előrelépésre. A tanulmányban részletesebben is szó esett arról, mit értenek szexuális zaklatás alatt.

A felmérésben részt vevő nők 83 százaléka találkozott nem kívánatos érintéssel, fizikai kontaktussal a munkahelyén, 74 százalék látott ilyet. A nők 72 százaléka kapott előreléptetési ajánlatot úgy, hogy cserébe szexuális kapcsolat létesítését várták el tőlük, míg 62 százalék találkozott verbális inzultusokkal.

A fizetésekkel is van baj

Egy munkahelyen természetesen a fizetés is kardinális kérdés. A jelentés szerint a férfiak nagyobb eséllyel kapnak jól fizető állásokat, és egyáltalán a gyáriparon belül a nők olyan szektorokban dolgoznak, ahol alacsonyabb a fizetés.

A megkérdezett nők 69,2 százaléka elégedetlen azzal a juttatással, amit a családdal töltött időre kap a munkahelyén – nagyjából a magyar GYES-ről van szó,

Kiemelt Partnereink