Elemzések Mi történt a 36. héten a magyar járműiparban?

Mi történt a 36. héten a magyar járműiparban?

autopro.hu | 2015.09.04 16:34

Mi történt a 36. héten a magyar járműiparban?

Kitüntetés kapott a Vitara, elindult a szombathelyi duális gépészmérnöki képzés. Tatabányán fejlesztett az Exedy Dynax, 100 új munkahely létesülhet Lentiben. Óriási az érdeklődés az ingyenes kamionos jogosítvány iránt.

Hirdetés

Gyártók

Az Autógyártók a közelgő Frankfurti Nemzetközi Autószalonra melegítenek, a beharangozókon túlmenően kevés, ám nem kevésbé jelentős hírekről számolhattunk be.

A márciusban bemutatott, Esztergomban készülő Suzuki Vitara elnyerte a Magyar Termék Nagydíj címet, megkapta az innovációs nívódíjat is.

A megújult BMW X1 is ott lesz a német járműipari randevún, előtte azonban Budapesten parádézott a sajtó képviselői előtt.

A Rába által készítendő 35 magyar midibusz egyelőre nem parádézik, ugyanis lapinformációk szerint még meg sem kezdték a Budai Várba szánt járművek gyártását. A tender egyébként a BKK és az Orangeways között köttetett.

Hatással lehet a hazai járműiparra is, hogy eldőlni látszik: Hans Dieter Pötsch lesz a Volkswagen konszern első embere, noha Martin Winterkornt is marasztalnák.

Beszállítók

Bővítette üzemét Tatabányán az autóalkatrész-gyártó japán Exedy Dynax, a 7,2 milliárd forintos beruházással 130 új munkahely jön létre.

Fél év alatt száz fővel bővíti a dolgozói létszámot a prémium kategóriás gépjárművekbe belső kárpitot gyártó német tulajdonú Prevent Premium & Interior Kft. Közben a befejezéshez közeledik a szintén új munkahelyeket teremtő bővítés a Log Valve Kft.-nél.

Még lehet jelentkezni a Werner von Siemens Hatékonysági Díjra. A Siemens Zrt. célja, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a projekteket, intézkedéseket, amelyekkel a hazai szervezetek igazoltan növelni tudták hatékonyságukat.

Szolgáltatók

Átadták a 445-ös főút Kecskemétet észak felől elkerülő szakaszát. A kormány képviselője elmondta: az elkövetkező években minden nagyvárost bekapcsolnak a gyorsforgalmi úthálózat vérkeringésébe, az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak és a döntések megszülettek.

Megvette a MIAS csoportot a hazánkban is jelenlévő Jungheinrich, így tovább bővíti logisztikai rendszerek üzletágát a német konszern.

Hazai cégre is számítanak az Európai Unió eddigi legnagyobb költségvetésű keretprogramjában, mivel a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a Horizont 2020 keretprogramon belül az intelligens közlekedési rendszerekkel (ITS) kapcsolatos projektek lehetséges megvalósítói között szerepel.

Óriási az érdeklődés a kormány teherautósofőr-képző programja iránt. Hatezren kapnak majd ingyen "C" és "E" kategóriájú jogosítványt, a képzés összesen ötmilliárd forintos költségét részben uniós forrásból fedezik.

Oktatás

Elindult a gépészmérnökképzés Szombathelyen. A nyolcvan elsőéves gépészmérnök-hallgató közül ötvenöten duális képzésben folytatják felsőoktatási tanulmányaikat, vagyis képzési idejük felét velük hallgatói munkaszerződést kötött nagyvállalatoknál töltik. Az eseményről képgalériát is közzétettünk.

Gép-ész: hallgatókkal szerződtek a járműipari cégek

Gazdaság

A második negyedévben 5,7 százalékkal nőttek a beruházások az előző negyedévi visszaesés után. Az előző negyedévhez képest 1,7 százalékkal emelkedett a nemzetgazdasági beruházások volumene a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

A második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat 2,5 százalékos éves növekedést mutat, míg az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

A forint a tipikus mozgáshoz képest ezúttal hétközben erősödött jelentősen, ám visszatért péntek délutánra az induló, 314-es érték közelébe az euróhoz viszonyítva.

Kiemelt Partnereink