Elemzések Mi történt a 34. héten a járműiparban?

Mi történt a 34. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2015.08.21 16:00

Mi történt a 34. héten a járműiparban?

A mérnökhallgatók vették át a szót: rajtra kész a kecskeméti fiatalok napelemes csodajárműve, több érmet is elhoztunk a szakmák olimpiájáról. Magyar motoros Opel Corsa modellt teszteltünk, interjúkban sem volt hiány a rövid héten.

Hirdetés

Gyártók

A rövid munkahét az autógyártók számára a múlt heti kínai gyárrobbanás veszteségeinek összegzését hozta magával. A hétvégén megírtuk, mely márkák új járművei körében milyen volumenű pusztítást végzett a katasztrófa. Később néhány autógyártó pontosította az adatait. Kiderült, hogy leállt a Toyota helyi gyára is.

Hazai vonatkozásban ezúttal az Opel jeleskedett, lévén kezeink közé kaptuk az 1 literes magyar gyártású Ecotec motorral szerelt kisautót. 115 lóerő egy ilyen modellben nagy tettekre képes, autópályán sem kell szerényen elbújni a nagyobb testű járművek árnyékából.

Beszállítók

Idén ünnepli 18. születésnapját az amerikai tulajdonú Sanmina cégcsoport tatabányai gyára. Ennek apropóján Hoffmann Károly ügyvezető nyilatkozott szakportálunknak.

Felvételi nagyüzem zajlik a LuK Savaria szombathelyi gyárában. A részletekről a személyügyi vezető, Kenyeresné Vörös Rita számolt be.

Noha egyre több abroncsgyártó szeleteli a piacot, sikeres eredményekről számolt be a hazánkban is termelő Hankook.

Szolgáltatók

A jelek szerint az Audi hazai forgalmazója raktárként használja egy Magyarországról nemrég kivonult barkács üzletlánc győri telephelyét.

Környezetkímélő kukásautókkal bővül a fővárosi hulladékkezelő társaság, az FKF Zrt. flottája.

Oktatás

Rajtra kész a Kecskeméti Főiskola mérnökhallgatóiból álló Megalux csapat, akik azonos nevű, saját építésű járművükkel hamarosan át fogják szelni keresztbe Ausztráliát. 3020 kilométer, szédületes tempó, üzemanyag nélkül – ehhez aztán jól jön a magyaros kreativitás! Jelen voltunk a járműcsoda leleplezésénél, képgalériát is készítettünk a helyszínen.

A győri Széchenyi István Egyetem rektorával, Földesi Péterrel két új szakról, az executive MBA szakközgazdász és menedzser képzésekről beszélgettünk, de szóba kerültek a régiójukat érintő intézményi átszervezések is.

Egy arany- és egy ezüstérmet hoztak hazai a magyar fiatalok a Worldskills szakmai olimpiáról, ahol kiválósági érmet vett át az országunkat képviselő mechatronikai csapat.

Ismét benépesült a Győr-Gönyű kikötő: kezdetét vette a hatodik Formula Student Hungary.

Tizennégy ország negyvenhárom csapata, közel ezer egyetemista és főiskolás érkezett Győrbe. A magyarországi megmérettetésen az öreg földrész nyugati részét huszonegy csapat képviseli, ugyanennyi érkezett a kelet-közép-európai térségből, míg egy egység Kanadából jött.

Gazdaság

Az MNB tanulmánya szerint több ezer milliárdnyi forrás áramlott a hazai kis- és középvállalkozásokhoz a közelmúltban: egyfelől átmenetileg felgyorsult a vissza nem térítendő uniós támogatások lehívása, másfelől a jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) két szakaszában kedvező kamatozású hitelhez jutottak a hazai vállalkozások.

A KSH kimutatása szerint júniusban 3,6 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 4,7 százalékos volt a növekedés.

Kiemelt Partnereink