Beszállítók LuK: felvételi nagyüzem Szombathelyen

LuK: felvételi nagyüzem Szombathelyen

alon.hu | 2015.08.19 06:10

LuK: felvételi nagyüzem Szombathelyen

A tervezett tempónál is gyorsabb arányban növekszik a szombathelyi LuK Savaria Kft. A közelmúltban saját távolsági buszjáratokat indítottak, albérlet-támogatást adnak, magasabb fokozatba kapcsolták az új kollégák toborzását is. Vas megye legnagyobb vállalkozásának munkaügyi helyzetéről Kenyeresné Vörös Rita személyügyi vezető nyilatkozott.

Hirdetés

- Másfél évvel ezelőtt 2100 ember dolgozott az LuK Savaria Kft.-ben, és az volt a terv, hogy 2014-ben és 2015-ben 200-200 fővel gyarapszik a munkavállalók száma, azaz év végére elvileg 2500 munkavállaló dolgozik majd itt. Sikerült tartaniuk a kitűzött tempót?
- Júliust 2764 fővel zártuk, és most azzal számolunk, hogy decemberben már több mint 2800 munkavállalónk lesz. A tervezett létszámot mindig az aktuális projektekhez igazítjuk, és itt még számolni kell a betanulási folyamattal, ami több esetben nem is nálunk, hanem a cég bühli központjában történik, ahol alkalmanként több hetet vagy hónapot töltenek tanulással a kollégák.

- A fizikai kollégák is?
- Igen, például közöttük vannak a gépbeállítók, szerszámkészítők is.

Kenyeresné Vörös Rita (Fotó: Czika László)

- Hogy bírja a terhelést személyügyi osztály?
- Az osztályon külön foglalkozunk a toborzással, és újabban ebbe egy szombathelyi külsős céget is bevontunk. Ennek nagyon egyszerű az oka: a munkavállalói létszámot úgy kell növelnünk, hogy közben a belső erőforrásainkat ne vonjuk el más fontos HR-tevékenységektől (fejlesztések, értékelések, tréningek stb.). Sikeresnek tűnik az átalakítás, az elmúlt időszakban voltak olyan hetek, amikor három kiválasztási nap is zajlott, melyek közül az utóbbiakat már a külső cég önállóan bonyolította.

- Mi történik ezeken a kiválasztási napokon?
- Számos önéletrajzot kapunk, és azokat a pályázókat, akik hasonló munkakört pályáztak meg, egy napra behívjuk. Jellemzően 30-40 pályázó kap meghívót. Ők először egy tájékoztatót kapnak a vállalatról, a nyitott munkakörökről, a feladatokról, az elvárt tudásról és tapasztalatról. Ezután következik a gyárlátogatás, majd maga a kiválasztás folyamata. Ez utóbbi több fázisból áll. Egy teszttel kezdődik, amely a logikus gondolkodást, a problémamegoldást, az általános intelligenciát járja körül. Majd egy gyakorlati, szerelési feladat következik, megadott utasításokkal és megadott idővel. A kiválasztás utolsó szakasza a szóbeli interjú. A kiválasztás gyakorlatilag lezajlik egyetlen nap alatt, a jelentkezők a nap végére tudják, hogy amennyiben megfelelnek az orvosi alkalmassági vizsgálaton is, kapnak-e nálunk állást. Ez a gyorsaság azért is lényeges, mert egy fiatal ma már „nem ér rá” várni hetekig vagy hónapokig, hogy visszajelzést kapjon pályázatának sikerességéről. Egyébként azokkal a jelöltekkel is foglalkozunk, akinek nem sikerült a felvételije. Tanácsokkal látjuk el őket, miben kellene fejlődniük, hogy legközelebb sikerrel járjanak.

- A Nyugat-Dunántúlon gyakorlatilag mindenki arra panaszkodik a gépjárműiparban, hogy nagyon nehéz megfelelő munkaerőt találni. Ezek szerint az LuK Savaria Kft. megbírózik a feladattal.
- Júniusban 117, júliusban 93 új munkatársat vettük fel, amivel nagyon elégedettek vagyunk. Ugyanakkor azzal is egyetértek, hogy nem könnyű új munkaerőt találni. A fent említett gyorsaságon kívül fontos, hogy célirányos és hatékony HR-marketing tevékenységet végezzünk; megfelelő tájékoztatást adjunk a vállalatunkról, a munkakör tartalmáról, a fejlődési lehetőségekről és nem utolsó sorban a kompenzációról.

- A cégnek a kedvező reputációjához mennyiben járulnak hozzá azok a kedvezmények és lehetőségek, amelyekkel az LuK Savaria a munkaidőn kívül is támogatja munkavállalóit?
- Fontosnak tartjuk, hogy a napi munkavégzés mellett fel tudjanak töltődni, ki tudjanak kapcsolódni a kollégáink. Ezért vannak a színház- és komolyzenei bérleteink, az ingyenes fitneszterem- és uszodahasználat és számos más sportlehetőség. Közeleg a Savaria Történelmi Karnevál, itt 230 munkavállaló és párja részére biztosítunk ingyenes részvételt valamelyik programon.

- Jelenleg milyen munkakörökbe keresnek kollégákat?
- Keresünk folyamatmérnököket, termékfejlesztő mérnököket, minőségbiztosítási mérnököket, középvezetőket, a termelés területére szerelőket, gépi forgácsolókat, gépbeállítókat és elektromos karbantartókat.

- A közelmúltban jött a hír, hogy igen ígéretesen indul a szombathelyi mérnökképzés. Mind a 80 helyet sikerült megtölteni, ráadásul az országban itt a második legmagasabb a pontszám. Ez a tény hogyan érinti a LuK Savaria Kft.-t?
- Néhány évvel ezelőtt hat Vas megyei nagyvállalat, köztük az LuK Savaria indította el ezt a projektet, hogy a cégek székhelyén legyen egy olyan felsőoktatási intézmény, amely biztosítani tudja az utánpótlást, lehetőséget ad az együttműködésre a kutatás fejlesztésben. Szeptembertől 16 elsőéves szombathelyi gépész érkezik hozzánk a duális képzés keretein belül, és egy kicsit már most megváltoztatja az életünket. Az elején bizonyára extra energiákat kell fektetünk a képzésükbe, de később egyre intenzívebben, egyre önállóbban részt tudnak venni a vállalat életében, és bízunk abban, hogy három és fél év múlva mindannyian kollégáink lesznek.

A teljes interjú itt olvasható.

Kiemelt Partnereink