Elemzések Még mindig Kínából érkezik a legtöbb hamisítvány

Még mindig Kínából érkezik a legtöbb hamisítvány

autopro.hu/P.B. | 2022.06.01 12:17

Még mindig Kínából érkezik a legtöbb hamisítvány

Fotó: Pixabay

Még mindig messze Kína vezet a német gépgyártók által gyártott termékek hamisítása terén, de maguk a német cégek is kiveszik a részüket a hamisításból. Bizakodásra adhat okot, hogy folyamatosan csökken a hamisítványok aránya a piacon.

Hirdetés

A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint az elmúlt években csökkent a hamisítványok okozta kár a német gépiparban. A probléma kevesebb céget is érint – azonban árnyalja a képet, hogy a be nem jelentett esetek száma magasabb lehet az eddiginél.

A lebuktatott hamisítványok 2019-ben 7,6 milliárd euró bevételkiesést okoztak a német cégeknek, ez tavaly már 6,4 milliárd euróra csökkent – jelentette a VDMA iparági szövetség a Hannover Messén. A megkérdezett cégek továbbra is messze Kínának tulajdonították legtöbb hamisítványt, az ázsiai országot a válaszadók 87 százaléka nevezte meg.

Érdekesség viszont, hogy Indiát nevezték meg a második leggyakrabban (26 százalék – mivel több választ is meg lehetett jelölni, így a válaszok összeadva meghaladják a 100 százalékot), és bizony a német cégek is élenjártak a hamisításokban: a harmadik helyen a német hamisítványok jönnek 19 százalékkal. A kutatók szerint a bennfentesek és a versenytársak mellett az ügyfelek és a beszállítók is a plágium forrásai lehetnek.

Még mindig sokakat érint

Összességében a visszajelzések szerint a kutatásban részt vevő cégek 72 százalékának volt problémája a hamisítványokkal, szemben a tavalyelőtti 74 százalékkal. A 68 vállalatból álló minta azonban kicsi – jegyezte meg Steffen Zimmermann, a VDMA biztonsági szakértője, aki szerint a hamisítási esetek lehetséges száma nagyobb is lehet.

A kutatók szerint a kisvállalkozásokat sújtja leginkább a probléma, ennek ellenére meglepően kevesen lépnek fel a hamisítás ellen – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink