Elemzések Magas vérnyomást okozhat a kipufogógáz

Magas vérnyomást okozhat a kipufogógáz

autopro.hu/V.M. | 2023.12.04 14:20

Magas vérnyomást okozhat a kipufogógáz

Fotó: Pexels

Egy friss kutatás szerint a dugóban ücsörgés nem csak az idegeskedés által emelheti meg a vérnyomást. A Washingtoni Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a viszonylag nagy koncentrációjú kipufogógáz már rövid ideig tartó belégzés által jól kimutatható vérnyomásnövekedést okoz.

Hirdetés

A publikáció szerint a vérnyomás közel 5 higanymilliméteres növekedését jegyezték fel. Ez elég ahhoz, hogy valaki vérnyomását a normális szintről a magas normálisra, vagy onnan az 1. fokozatú enyhe hypertonia szintjére emelje.

„Ez egy nagyon érdekes, fontos szám, ha belegondolunk, hogy naponta milliók vannak kitéve ennek a hatásnak, ami sok ember vérnyomását normálról a magas szintre löki” – mondta Dr. Joel Kaufman, a kutatás vezetője. „Ez nagy hatással van a szívrohamok és az agyvérzések kockázatára” – tette hozzá.

Az utakon is letesztelték az elméletet

A Washingtoni Egyetem kutatói laboratóriumi és valós körülmények között is megvizsgálták a kipufogógázok hatását. Először kis mennyiségű dízelfüstöt vezettek egy zárt terembe, aminek hatására a mintegy 40 résztvevő vérnyomásának növekedését mérték.

Ezt követően a Dodge Caravan egyterűbe ültették az alanyokat. Az autóval három alkalommal egyenként két órán át közlekedtek Seattle-ben, a csúcsforgalom idején. Egy út alkalmával a beáramló levegőt magas hatékonyságú részecskeszűrővel (HEPA) szűrték, míg a másik kettőn nem használtak ilyen eszközt. Hogy az eredményt ne befolyásolhassa, a résztvevőket nem tájékoztatták, hogy mikor volt beszerelve a szűrő. A valós körülmények között végzett tesztek igazolták a laboratóriumi eredményt: az utasok vérnyomása kicsivel kevesebb, mint 5 higanymilliméterrel emelkedett.

Bár csak 13 alanytól tudtak használható adatokat gyűjteni, Kaufman biztos benne, hogy statisztikailag szignifikánsnak mondható eredményt tudtak felmutatni.

Az Autoblog által szemlézett kutatás szerint a járművek hatékonyabb légszűréssel, például HEPA szűrővel ellátása segíthet a káros részecskék levegőből eltávolításában.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink