Elemzések Kilőtt az ipari termelés a nyáron – ez történt a 36. héten

Kilőtt az ipari termelés a nyáron – ez történt a 36. héten

autopro.hu/K.Á. | 2019.09.09 12:10

Kilőtt az ipari termelés a nyáron – ez történt a 36. héten

Megnyitották a Bridgestone új raktárát Tatabányán, lendületben a Stadler, készülnek az autóipari cégek az Automotive Hungary szakkiállításra, és bemutatkozott az új Volkswagen idehaza is. Összeszedtük, mi jellemezte a hazai autóipart a múlt héten.

Hirdetés
Minden hazai elemzőt meglepett az ipari termelés júliusi növekedése, akik többsége a német gazdasági megtorpanás begyűrűzésére számított. Ám úgy tűnik, ennek veszélye legfeljebb csak az év vége felé mutatkozhat. A nyári kiugrást azonban majd az ebben a hónapban érkező augusztusi adatok helyezik megfelelő kontextusba.

Jelentős szerkezeti változást hajtott végre a Grundfos Magyarország Gyártó Kft., a vállalat szétválasztotta székesfehérvári és tatabányai telephelyét. Az átalakításra a növekedés fokozottabb támogatása, az erősebb vevőközpontúság, az egyszerűbb és átláthatóbb szervezet, valamint a versenyképesség fenntartása miatt volt szükség.

Fejlesztések

Átadták a Bridgestone Tatabánya új raktárát, a raktározási kapacitás megnövelése egy nagyobb, 9 milliárd forintos fejlesztési projekt része. A gyár áttér a digitális termelésre, a megnövelt kapacitással az üzem 2020-ra évente 7,2 millió abroncsot gyárthat. Jelentést adott ki a Stadler, az év első felében magasabb forgalom és rekordösszegre emelkedett megrendelés-állomány mellett jelentősen növelte nyereségét a Magyarországon gyártókapacitással rendelkező svájci vállalat. Ipari 3D nyomtatókat vesz az EBK-Hungary Kft, az eszközök műanyag és fém autóipari alkatrészek gyártására és ellenőrzésére alkalmasak. A beszerzésre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázata adott lehetőséget, a cég itt nyert csaknem 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Érdekes piaci hír érkezett a szállítmányozás területéről, megválhat biztosítójától a Waberer’s, a háttérben a profiltisztítás állhat.

Elemzések

A kicsi szép, de a nagyobb jobb, és olcsóbb (legalábbis a gyártóknak). Eltűnhetnek a kis méretű kocsik az újautó-piacról, mégpedig azért, mert az elektromos hajtás fajlagosan túl drága a kisautókba, illetve az emberek világszinten rajonganak az SUV-kért. Még egy érdekesség az elektromos mobilitás háza tájáról, Történelmi esemény: kevesebben vettek elektromos autót. Aggasztó hír érkezett az Egyesült Királyságból, hétévi mélypontra lassult a brit gyáripar aktivitása, nem kis részben a brit EU-tagság megszűnését (brexit) övező bizonytalanságok hatására. És bár rendre recesszióról szóló hírek érkeznek Kínából, a sorból a múlt héten kilógott, hogy javult az ország gazdasága.

Közelít az Automotive Hungary

Most már csak öt hét van hátra az Automotive Hungary autóipari szakkiállításig, ebben a cikkben írtuk meg, miért lesz érdemes kilátogatni a Hungexpora. Az eseményre már legalább 250 kiállító regisztrált.

A trendi városi közlekedési formáról, az e-rollerekről kétszer is írtunk, egy tanulmány szerint nem környezetkímélő az elektroos roller, illetve hogy túl sok galibát okoznak a használók, így a városoknak és az üzemeltetőknek is meggyűlik a bajuk.

A héten a BME Motorsport egyetemi járműépítő csapat mutatkozott be, Marton Péter csapatvezető a szezonról, forrásszerzésről, költségvetésről beszélt.

Teljes megújulást hirdetett meg a Volkswagen, ennek jegyében kapható szeptembertől Magyarországon is az új Passat, amely akár 210 kilométer/óra sebességig is részben automatizáltan közlekedhet.

Kiemelt Partnereink