Elemzések Kettő országban koncentrálódik a töltők fele

Kettő országban koncentrálódik a töltők fele

autopro.hu/V.M. | 2022.06.24 15:19

Kettő országban koncentrálódik a töltők fele

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) friss elemzése szerint az Európai Unió összes elektromos töltőpontjának fele mindössze kettő országban, Németországban és Hollandiában található.

Hirdetés

Az autóipari szakmai szervezet szerint Hollandia mintegy 90 ezer, míg Németország hozzávetőleg 60 ezer töltővel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a tejes uniós hálózat 29,4 és 19,4 százalékát birtokolják, holott ez a két ország kevesebb mint tizedét teszi ki az EU teljes területének.

Az ACEA rámutat, hogy a ranglista alján és tetején lévő országok közti különbség „hatalmas.” Hollandiában például több mint 1600-szor annyi töltő van, mint a legkevesebb, 57 darab töltővel rendelkező Ciprusban. A statisztikákból továbbá az is kitűnik, hogy a töltőhálózati lefedettség tekintetében egyértelmű törés mutatkozik a kelet-közép-európai és a nyugat-európai országok között.

A rangsorban Hollandia és Németország után Franciaország, Svédország és Olaszország következik. Alul, a Ciprust közvetlenül megelőző országok Málta és Litvánia, melyek sorrendben 98 és 207 töltővel rendelkeznek. Magyarország a középmezőnyt erősíti az ACEA rangsorában.

Túl kevés van a töltőkből

Hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkenhessen az Európában értékesített új autók szén-dioxid-kibocsátása, az elektromos autók eladásainak drasztikus módon kell növekednie a következő években. Ezt azonban nem csak a hálózat egyenlőtlen lefedettsége, hanem a töltők alacsony száma is akadályozhatja. Ma 307 ezer nyilvános töltő üzemel az unióban, 2030-ra azonban 6,8 millióra lesz szükség egy ACEA által idézett kutatás szerint. Ez kevesebb mint tíz év alatt 22-szeres bővülést feltételez.

A probléma megoldása érdekében a szervezet arra szólítja az EU-t, hogy határozzon meg ambiciózus töltőtelepítési célértékeket a tagállamoknak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink