Elemzések Íme, ilyen egy hatékonyan működő vállalati stratégia

Íme, ilyen egy hatékonyan működő vállalati stratégia

autopro.hu/H.J. | 2020.07.13 06:20

Íme, ilyen egy hatékonyan működő vállalati stratégia

Fotó: pixabay.com

A közelmúlt eseményei, többek közt a vámtarifák, a koronavírus, vagy az Egyesült Államok kilépése az EU-ból számos kockázat és kihívás elé állították a vállalatokat. Hiába működött jól eddig a gyártási folyamatok más országba történő kitelepítése és a régiók közti kereskedelem, a világgazdaság változásai felszínre hozták a negatív és pozitív hatásokat egyaránt. A cikk a Southco vállalat üzleti stratégiáját mutatja be, mely cég sikeresen átvészelte a gazdasági visszaesést sajátos megközelítésének köszönhetően.

Hirdetés

A gazdasági folyamatok pozitív hatásaihoz sorolható, hogy léteznek bizonyos stratégiák, melyek az OEM-eknek segítenek megerősíteni képességeiket annak érdekében, hogy a közelmúltbelihez hasonló válságok esetén stabilan működhessenek tovább. Ezeknek a célja egy olyan globális gyártási platform létrehozása, amely képes reagálni a változásokra anélkül, hogy akadályozná az ügyfelek megrendeléseit, az átfutási időket vagy a termék minőségét, függetlenül a gyártás helyszínétől. A Southco vállalat stratégiája pedig megfelel a leírásnak.

Globális működés és sokszínűség

A Southco számos termékhez gyárt alkatrészeket, többek közt gépjárművekbe, repülőgépekbe, vagy világítótestekbe. Sikerének és versenyképességének hátterében a globális jelleg és a sokszínűség áll: a széles termékpaletta mellett igyekszik minél több piacon jelen lenni és a helyi igényekhez alkalmazkodni. A vállalat szerint szemmel látható különbségek vannak a régiók és ügyfelek közt, ezért törekednek arra, hogy megfelelő termékdizájnt, ügyfélszolgálatot és szállítási feltételeket biztosítsanak.

A vállalat felmérte, hogy a sikeres gyártási stratégia érdekében nem szerencsés, ha sok folyamatot egy tető alá szerveznek: megnehezíti az anyagellátás, a minőség-ellenőrzés és a gyártási munkafolyamatok kezelését, emellett az alkalmazotti kör is sokkal összetettebbé válhat. A vállalatoknak ezért arra kell törekedniük, hogy a gyártási folyamatokat megfelelő arányban osszák el a létesítmények között. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes üzemek csapatai az egyedi gyártási folyamataik minőségének és termelékenységének javítására összpontosítsanak.

Összehangolt működésre van szükség

Emellett a helyi tervezői és mérnöki képességekbe is érdemes befektetni a vállalatoknak. Ez biztosítja, hogy a cég szoros kapcsolatot tartson az egyes régiók ügyfeleivel, illetve lehetővé teszi a termékváltozásokra történő gyors és ésszerű reagálást, ami kritikus jelentőségű a termékek fejlesztésében.

A vállalat minden üzemében alapvetően ugyanazok a berendezések, szerszámok, elrendezések, termelési folyamatok, és eljárások vannak. Az egységes üzemek globális hálózatának létrehozása magában foglalja a csatlakoztathatóság beruházásait is, tehát a dolgok internetét (IoT), a telekommunikációt és a termelési adatrendszereket egyaránt. Például a gyártó fröccsöntő berendezései egy olyan automatizált rendszerben vannak, mely valós idejű jelentéseket készít a kulcsfontosságú mutatókról. Az adatokat aztán később ezen gépek és gyártósorok kezelésére használják fel.

A vállalat csak akkor tud versenyképes maradni, ha az általuk szállított termékek minősége, teljesítménye és értéke minden régióban közel azonos. A cég globális menedzsmentje pedig az üzleti szerkezet stabilitásáért és az üzletpolitikáért felel, tehát irányítja a döntéshozatali folyamatokat és a mérnöki tervezést, felügyeli az emberi erőforrásokat, tárgyal az értékesítéssel és a fejlesztésekkel kapcsolatban, valamint összehangolja a régiók üzemeinek igényeit és folyamatait.

Ez kell a sikerhez

A cég alapvető értékei tehát az integritás és professzionalizmus, a szenvedély az ügyfelek iránt, a sokszínűség, a globális közösséghez való igazodás, az elkötelezettség, a nyitottság és őszinteség, valamint az eredményorientáció. Ezen értékek pedig az elmúlt időszak válságaiban megmutatták, hogy hogyan képes egy vállalat veszteségek nélkül átvészelni a globális gazdaság visszaesését – írja a machinedesign.com.

Kiemelt Partnereink