Elemzések Idén is folytatódott a magyar hadiipar fejlődése

Idén is folytatódott a magyar hadiipar fejlődése

Végh Martin | 2023.12.29 16:22

Idén is folytatódott a magyar hadiipar fejlődése

Az első Lynx decemberben gördülhetett ki a zalaegerszegi üzem kapuján | Fotó: Linkedin/Paul Walf

Az utóbbi években újult lendületet vett a hazai hadiipar fejlődése, miután a kormány ismét fontos élként jelölte meg a védelmi képességek és az azokat kiszolgáló gazdasági háttér fejlesztését. Mostanra számos beruházás van folyamatban, a mögöttünk hagyott évben pedig újabbak érkezéséről, illetve korábban elkezdettek sikeres befejezéséről is beszámolhattunk.

Hirdetés

A rendszerváltást követően a hazai hadiipari vállalkozásoknak hirtelen jött piacvesztéssel kellett szembe nézniük a Honvédség létszámának csökkentésével, illetve a katonai kiadások megnyirbálásával párhuzamosan. A változásokat sok vállalat nem élte túl, a fennmaradtak pedig sokszor kénytelenek voltak tevékenységeiket legalább részben a civil szektor felé orientálni.

A fordulópont 2016-ban jött el a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program képében, ami ma Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program néven fut tovább azzal a céllal, hogy jelentősen kitolják a Honvédség képességeit. Emellett a kormány célul tűzte, hogy a Honvédség rendelkezzen önellátó képességgel háborús helyzetben, valamint, hogy a magyar védelmi ipar értéke 2030-ra érje el az 500 milliárd forintot. Mindez együtt kellő hátszelet biztosított ahhoz, hogy ismételten fejlődésnek induljon a hazai hadiipar.

Beruházásokat zártak le és újak érkeztek

A katonai szektor növekedésében kulcsszerepet játszanak a Magyarországon beruházó külföldi vállalatok, köztük a német Rheinmetall, mely a magyar állammal közös Rheinmetall Hungary Zrt. alá rendelve több üzemet is létesít Magyarországon. Az elsőként bejelentett, Lynx lövészpáncélosok gyártására tervezett zalaegerszegi egységet 2023 augusztusában adták át. A jövőben akár 350 főt foglalkoztató, fejlesztési és tesztközpontként is működő üzemben a Magyar Honvédség számára 172 darabot gyártanak a lánctalpas csapatszállító járművekből.

A zalaegerszegi termelés szimbolikus elindításán egyúttal megállapodás született a Rheinmetall Italia SpA, az izraeli UVision Air Ltd. és a magyar állam között egy öngyilkos robotrepülőgépeket készítő magyarországi vegyesvállalat létrehozásáról. Ezzel tovább gyarapodott azon hazai beruházások köre, amiben a német hadiipari óriás részt vesz.

A Rheinmetall Várpalotán lőszergyárat létesít. Az üzem többek között a Zalaegerszegen gyártott Lynx harcjárművek számára fog lőszereket előállítani 2024-től kezdve. A kezdetben 200 fővel működő üzem egyúttal a Honvédségben megjelenő Leopard 2 harckocsik és PzH 2000 önjárólövegek számára is fog lőszerutánpótlást biztosítani.

A Rheinmetall ezenkívül Nyírteleken légvédelmi radarokat fog gyártani 2025-től, Kaposváron pedig már működik az az egysége, ahol a török gyártású Gidrán páncélozott harcjárművek különböző harcászati berendezéseinek integrációja történik.

Decemberben pont a Honvédségben már rendszerben lévő Gidránokkal kapcsolatban történt fontos bejelentés: a Rába Jármű Kft., illetve a Gidrán mögött álló török Nurol Makina ve Sanayi A.S. magyar leányvállalata, a Nurol Makina Hungary Kft. ekkor olyan dokumentumokat írtak alá, amik lehetővé teszik a Gidrán Páncélozott Járművek Kft. megalapítását. A vegyesvállalat által a jövőben a Rába Csoportnál is megindulhat a Gidrán kerekes harcjárművek gyártása. Ahogy azt a Honvédelem.hu is megírta, ezáltal a berendezések integrációján kívül maguknak a járműveknek a gyártása is a hazai határokon belül, Győrben folyhat majd.

Gidrán honvédségi színekben

Gidrán honvédségi színekben | Fotó: Facebook/honvedelem.hu

2023-ban a katonai repüléshez kapcsolódó beruházásról is írhattunk. Novemberben tovább bővült a helikopter-alkatrészek gyártása Gyulán, ugyanis ekkortól a PSP Hungary Zrt. helyi üzemében végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. 2022 óta termelő szomszédos egységében készült komponensek felületkezelését. A műveletet korábban a marseilles-i gyárban végezték, azonban a francia-magyar cég révén az alkatrészgyártás már 100 százalékban lokalizáltan folyhat. Az Airbus gyulai üzemében helikopterek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez tervezett precíziós alkatrészeket, emellett ajtópanelek részeit készítik többek között a Honvédségnél is rendszerben álló forgószárnyasokhoz.

Nincs megállás

Ahogy azt a 2023-as fejlemények is szemléltetik, a magyar hadiipar ismét növekedési pályára állt. Az imént felsoroltakon kívül számos más még folyamatban lévő vagy korábban megvalósult beruházásról is szót lehet ejteni, ilyen például a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi kézilőfegyver-gyára, ahol 2018 óta készülnek cseh licenc alapján fegyverek. Ezenkívül megemlíthető például az állami Védelmi Innovációs Kutatóintézet, mely több településen felépítendő központjaival a katonai kutatás-fejlesztési kapacitásokat fogja növelni a jövőben.

Biztosra vehetjük, hogy a következő években további beruházások lezárásáról és újak bejelentéséről olvashatunk majd. A hazai kompetenciákon és termelésen keresztül ezek közvetett módon hozzá fognak járulni a Honvédség képességeinek javításához, miközben új munkahelyeket teremtenek, illetve az exportpiacokon is versenyképes termékekkel szolgálhatnak a magyar gazdaság számára.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink