Elemzések Hatályba lép a kritikus nyersanyagok biztosításáról szóló uniós jogszabály

Hatályba lép a kritikus nyersanyagok biztosításáról szóló uniós jogszabály

autopro.hu/R.K.E. | 2024.05.27 07:17

Hatályba lép a kritikus nyersanyagok biztosításáról szóló uniós jogszabály

Fotó: Umicore

A kritikus nyersanyagokról szóló európai törvény most már hivatalosan is hatályba lép. A most hatályba lépő szabályozási keret célja többek között az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges kritikus nyersanyagokkal való uniós ellátás biztosítása.

Hirdetés

Az Európai Unió jobban ki akarja használni saját kritikus és stratégiai nyersanyagforrásait. Az erről szóló jogszabály 2023 tavasza óta járja a jogalkotási folyamatot, és most hatályba lépett. A kritikus nyersanyagokról szóló törvény számára az áttörést a Parlament és a Tanács közötti informális megállapodás hozta meg 2023. november közepén.

A törvény különösen fontos az elektromos mobilitási piac számára, tekintettel az elektromos járművek akkumulátorainak érték- és ellátási láncára. Az EU lényegében helyi kvótákat írt elő a kritikus nyersanyagok bányászatára, feldolgozására és újrahasznosítás útján történő kitermelésére. A viszonyítási alap itt az Európai Unió teljes kereslete. 2030-ra a kritikus nyersanyagok 10 százalékának helyi kitermelésből, 40 százalékának feldolgozásból és 45 százalékának újrahasznosításból kell származnia. Ezenkívül az EU 2030-ban egy stratégiai nyersanyag iránti éves keresletének 65 százalékánál többet nem szerezhet be egyetlen harmadik országból. Ennek célja, hogy csökkentse a különösen Kínától való egyoldalú függőség igen magas szintjét.

Az EU Bizottsága ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az új jogi keret erősíti a hazai kapacitásokat és a körforgást, ugyanakkor továbbra is irányt mutat a „diverzifikációs erőfeszítéseknek". Emellett a törvény célja, hogy szabályozza a feltárási programok kidolgozásának nemzeti követelményeit, és megteremtse az alapot „a stratégiai projektek kiválasztásához és végrehajtásához", amelyeknek egyszerűsített jóváhagyási eljárásokban és kedvező finanszírozási feltételekben kell részesülniük – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink