Elemzések Grandiózus növekedés előtt a lítium iránti kereslet

Grandiózus növekedés előtt a lítium iránti kereslet

autopro.hu/E.M. | 2022.10.17 17:18

Grandiózus növekedés előtt a lítium iránti kereslet

Fotó: Orocobre

A Benchmark Mineral Intelligence új elemzése szerint a világnak a tavaly bányászott lítiummennyiség több mint hússzorosára lesz szüksége ahhoz, hogy az évszázad közepére kielégítse az energiatárolás és az e-autók miatt növekvő kereslete

Hirdetés

A Benchmark lítium-előrejelzése szerint 2050-re évi 11,2 millió tonna, 2032-re pedig összesen 2,9 millió tonna lítium termelésére lesz szükség. Az utóbbi több, mint a 2015 és 2022 közötti 2,7 millió tonnás kumulatív globális lítiumtermelés.

„Ezek az adatok azt mutatják, hogy egy generációs kihívás kezdeténél tartunk… Ezért a lítiumbányászoknak és -finomítóknak nem csak a jelenlegire, …hanem egy annál nagyságrendekkel nagyobb lítiumion-gazdaságra is tervezniük kell” – mondta Simon Moores, a Benchmark vezérigazgatója

Az újrahasznosítás elengedhetetlen lesz

Az adatok rávilágítanak arra is, hogy a lítiumigény kielégítése szempontjából elengedhetetlen lesz az újrahasznosítás, hiszen nélküle 2050-ig 234 új lítiumbányára lenne szükség a már meglévő 40 mellé.

A Benchmark előrejelzése szerint így 2040-ben a lítiumalapú anyagok közel 20 százalékát újrahasznosított akkumulátorokból vagy technológiai hulladékból állítják majd elő.

A kereslet növekedésének oka

A lítiumigény növekedésének fő oka az, hogy 2050-ig egyre több ország fogja átállítani járműparkját elektromos meghajtásúra. Ezt a tendenciát a Benchmark adatai is jól tükrözik, hiszen 2015-ben az akkumulátorok iránti keresletnek mindössze 39 százalékát tették ki az e-autók, azonban ez az arány idén 79- re emelkedett.

A Benchmark várakozásai szerint 2050-re az akkumulátorok iránti kereslet körülbelül egyharmadát az elektromos járművek, a többit pedig az energiatárolás teszi majd ki – olvasható a Green Car Congress cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink